A lengyel belügyminiszter fellépést ígér a templomrongálások ellen
2020. október 28. 20:25

Határozott rendőrségi reagálást helyezett kilátásba szerdán Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter, amennyiben folytatódnak az utóbbi napok tüntetései során tapasztalt templomrongálások. A rendőrség csak a hét végén 386 templomnál teljesített szolgálatot azon tüntetések alkalmával, amelyek az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés után törtek ki országszerte – közölte a lengyel belügyminiszter az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben.

Fotó: MTI/EPA-PAP

A tiltakozók 22 alkalommal törtek be szentmisékre, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Ez okból 76 embert vettek őrizetbe, és 101 ügyben indítottak eljárást – olvasható a közleményben.

Mivel a tüntetések szervezői kilátásba helyezték, hogy folytatják „agresszív és szentségtörő cselekményeiket”, a rendőrség határozott lépésekre készül a közrend megóvása érdekében – figyelmeztetett Kaminski.

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt szombattól tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. A rendőrség az eddigi tiltakozások során biztosította a közlekedést, a tüntetőket figyelmeztette a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Szerda délután több lengyel városban újból összegyűltek a tüntetők. Aznapra a Nők Sztrájkja feminista mozgalom „Nem megyünk munkába” jelmondattal akciót hirdetett. Arra hívták fel az embereket, hogy egy napra vegyenek ki szabadságot, a cégtulajdonosok pedig zárják be üzleteiket.

Varsóban Rafal Trzaskowski ellenzéki főpolgármester, a Polgári Platform párt alelnöke is kifejezte támogatását az akció iránt. A varsói közösségi közlekedési járművekre zászlókat tűztek ki a rokonszenv jeléül.

A feminista tiltakozások mellett Varsó forgalmát szerda délben a gazdatüntetés is megbénította. A több közlekedési csomópontot eltorlaszoló gazdák az állatvédelmi törvény – jelenleg parlamenti munkálatok alatt álló -módosítása ellen tiltakoznak, mely tiltja a prémes állatok tenyésztését, valamint az exportra szánt állatok rituális (kóser vagy halal) vágását.

MTI
Címkék:
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó