Visszaszóltak a Fideszből az újfent sértegető Donald Tusknak
2020. október 25. 11:25

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke kudarcot vallott pártvezetőként és emberként is - írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közösségi oldalán.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, érti, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából, nem tud visszakerülni, és frusztrálja a lengyel és a magyar kormány "nemzeteink sok évszázados testvériségén alapuló" jó együttműködése.

Azonban hangsúlyozta: elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát. Ezzel Donald Tusk a magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen - írta.

Hozzátette: Donald Tusk számára adott volt a lehetőség, hogy bizonyítson, ő azonban a legnagyobb európai pártcsalád vezetőjeként semmit nem tett azért, hogy az európai emberek könnyebben vegyék a világjárvány nyomán előállt egészségügyi és gazdasági kihívásokat.

Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget - emelte ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter mellett Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője is reagált az elhangzottakra. – Tusk velünk kapcsolatos problémáinak igazi okai bizonyosan messze túlmutatnak a politika világán és egy másik szakma, a lélekgyógyászat területére tartoznak. Nem kicsit, nagyon – írta a Facebookon a Fidesz-alapító szombaton.

Donald Tusk a tavasszal még nácizott

Nem ez az első alkalom, hogy Donald Tusk kritikus hangnemben beszél Orbán Viktorról és hazánkról. Emlékezetes, hogy a koronavírus első hullámának idején a német Der Spiegelnek nyilatkozva lényegében náci párhuzamot vont a magyar miniszterelnökkel és a hazai koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban. Később Orbán Viktor egy, a néppárt tagpártjainak küldött levélben sérelmezte a pártcsalád elnökének szavait.

A Fidesz 2019 tavasza óta felfüggesztett tagsággal működik az Európai Néppártban. A pártcsalád politikai közgyűlése szeptember végén virtuálisan ült össze, deezúttal sem döntöttek a magyar kormánypárt tagságának ügyében. Donald Tusk az ülésen elismerte: nincs meg a szükséges többség a magyarok pártcsaládból történő kizárásához.

MTI
Címkék:
  • Orbán Viktor válasza Webernek
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".
  • Konzultációsorozat a járványügyi védekezés következő lépéseiről
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével tárgyalt a december 11-e utáni időszakra tervezett járványügyi intézkedésekről, korlátozásokról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • Romániai választás: Semjén Zsolt az RMDSZ támogatását kéri
    Fontos, hogy "Romániában, Erdélyben a magyarság meghatározó erő maradhasson, és a magyar értékek és érdekek védelmezője lehessen".
MTI Hírfelhasználó