Aggódik az ET a lengyel ombudsmani intézmény hatékony működéséért
2020. október 22. 18:29

Európa Tanács: biztosítani kell a lengyel ombudsmani intézmény függetlenségét és folyamatos működését

Aggodalmát fejezte ki a lengyel ombudsmani intézmény hatékony és folyamatos működését fenyegető kockázatok miatt Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a lengyel külügyminiszternek címzett levelében csütörtökön.

Mijatovic hangsúlyozta: alkotmányos kihívást jelent, hogy a lengyel jogszabályi rendelkezés lehetővé teszi a jelenlegi ombudsmanok számára, hogy megbízatásuk lejárta és utódjuk megválasztása közötti időszakban ellássák a hivatali teendőket. Mindez pedig azt a kockázatot hordozza magában, hogy az új ombudsman megválasztása meghatározatlan ideig késedelmet szenvedhet.

Az emberi jogi biztos arra emlékeztetett, hogy az Európa Tanács tagállamai kötelesek hatékony védelmet biztosítani az ombudsmani intézményeknek a működésüket fenyegető akadályok ellen.

Mijatović levelében arra szólította fel a lengyel hatóságokat: adjanak tájékoztatást arról, miként kívánják biztosítani az ombudsmani intézmény függetlenségének teljes körű védelmét.

MTI
Címkék:
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó