Babis: Brüsszelnek nem csak az ellenzékkel kell kommunikálnia
2020. október 1. 17:20

Andrej Babis cseh kormányfő úgy véli, hogy az Európai Bizottságnak az egyes tagállamok helyzetének reális kiértékelése érdekében elsősorban a kormányokkal és a parlamentekkel, nem csak az ellenzékkel kell kommunikálnia.

"Az Európai Bizottságnak a kormányokkal és a parlamentekkel, és nem csak az ellenzékkel kell párbeszédet folytatnia" - válaszolta Babis újságíróknak csütörtökön reggel a prágai repülőtéren, mielőtt elindult volna Brüsszelbe, ahol megkezdődik az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos rendkívüli csúcstalálkozója.

Újságírók érdeklődésére, hogy a csúcstalálkozó idején megvitatja-e Orbán Viktor magyar kormányfővel Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének az ügyét is, Babis leszögezte: ez a téma nem szerepel brüsszeli programjában.

Vera Jourovát az Andrej Babis vezette ANO mozgalom javaslatára a cseh kormány jelölte a brüsszeli bizottságba. A bizottsági alelnök néhány napja konfliktusba került a magyar kormánnyal, miután egy lapinterjúban "beteg demokráciának" nevezte Magyarországot. Orbán Viktor szerint Jourová kijelentései sértik Magyarországot és a magyar népet, ezért Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében úgy vélte, Jourovának távoznia kell tisztségéből.

Jourová cseh újságíróknak Brüsszelben nyilatkozva nem kívánta a magyar miniszterelnök levelét kommentálni, de megerősítette: véleményét továbbra is fenntartja.

A cseh kormányfő eddig nem foglalt állást az ügyben. Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter és az ellenzéki pártok többsége viszont kiállt Jourová mellett.

"Vera Jourová csak a munkáját végzi, és azt jól végzi. Az Európai Unió eljárásai a jogállamiság kérdésében nem jelentenek semmi újat, nincs szó semmiféle személyes dologról. Ez egyáltalán nem Magyarország elleni támadás. Úgy gondolom, hogy most tárgyalásokra van szükség, nem pedig sajtóháborúra" - mondta Tomás Petrícek korábban a CTK hírügynökségnek.

MTI
Címkék:
  • Véres csütörtök
    1956. október 25-én a budapesti Kossuth téren, a Parlament előtt tizenegy óra után pár perccel elszabadult a pokol.
  • Elhunyt Bolberitz Pál
    Életének 80., áldozópapságának 55. évében, október 25-én hajnalban a XXIII. János Szeretetotthonban visszaadta lelkét Teremtőjének Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár – tájékoztatta szerkesztőségünket Depaula Flavio, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára.
  • Bayer Zsolt: Varju, a Würfli Egon
    A DK nevű válogatott alelnöke és szertárosa azt találta mondani, hogy szerinte 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején demokrácia volt.
MTI Hírfelhasználó