Simicskó: A honvédség a haza védelmére alakult és erősödik napjainkban is
2020. szeptember 27. 18:13

A honvédség túlélését a legnehezebb történelmi időszakban is, a hazaszerető és a magyar honvéd eszmeiségéhez hű tisztikar tette lehetővé. Honvédség, mert nem hódító harcra, hanem a haza védelmére alakult és erősödik napjainkban is.

A honvédség túlélését a legnehezebb történelmi időszakban is, a hazaszerető és a magyar honvéd eszmeiségéhez hű tisztikar tette lehetővé. Éppen száz évvel ezelőtt alapították meg a Magyar Királyi Honvéd Hadiakadémiát.

Trianon után nehéz volt bármilyen katonai jellegű képzést létrehozni. Éppen ezért volt nagy előrelépés, hogy a Magyar Királyi Honvéd Hadiakadémia létrejöhetett – mondta Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a hadtudományok doktora a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette, az akadémia továbbvitte a Ludovika hagyományait, így egységes, nemzeti tisztképzést szerveztek meg.

Kiemelte, fontos volt, hogy a hazaszeretetből és a katonai ismeretekből is megfelelő oktatást, felkészítést kaptak a tisztek, annak érdekében, hogy, a magyar katonai értékeket, hagyományokat továbbvigyék.

A mostani világ igen sajátos, a különböző nemzetek, különböző országok érdekeink megjelenése uralja a hadászat világát – emelte ki. Hozzátette, ma már a negyedik generációs hadviselés világát éljük, az úgynevezett hibrid hadviselését, ami azt jelenti, hogy a technika, a technológia minden eszközét fel lehet használni a hadászatban, bizonyos érdekek eléréséhez, nyomásgyakorlásra, káoszteremtésre.


 
hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
Címkék:
  • Nincs helye a nemzet főterén: Károlyi és az őszirózsás forradalom
    Tisza István meggyilkolásában a Budapesti Katonatanács játszhatott szerepet; a népköztársaságot, mint államformát kétezer ember „döntötte el” a mai Kossuth téren; Károlyi Mihály a trianoni katasztrófa után jó kapcsolatokat ápolt Edvard Beneš csehszlovák elnökkel – derült ki többek között Ligeti Dáviddal folytatott beszélgetésünkből.
  • Donald Trump, a héjabőrbe bújt galamb (7.)
    Az amerikai elnök nem indított új háborút, és a már meglévőket is próbálta lezárni.
  • Orbán: a magyar ma is templomépítő nemzet
    A kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után "új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten.
MTI Hírfelhasználó