Hamiltonnak megtiltották, hogy a díjátadón demonstráljon
2020. szeptember 27. 15:02

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a Formula–1-es Orosz Nagydíjon bejelentette, hogy módosította az eredményhirdetésekre vonatkozó előírásait, így a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton a díjátadó ceremóniákon már nem demonstrálhat a fekete pólójában.

Az FIA frissített szabályzatában az áll, hogy a pódiumceremóniákon, a sajtótájékoztatón és az interjúk során a pilótáknak a versenyzői overáljukban kell maradniuk, és ezt csak nyakig gombolhatják ki, derékig nem. A félreértések elkerülése végett azt is rögzítették, hogy az „egyenruha” a csapatjelzéses maszkokra is vonatkozik, ezt sem lehet lecserélni.

Mint ismert, két hete a Toszkán Nagydíjon, Mugellóban Lewis Hamilton tüntetőleg egy fekete pólót viselt, amelyen az Egyesült Államokban márciusban rendőri rajtaütésben elhunyt afroamerikai Breonna Taylort lelövő rendőrök letartóztatását követelte. Ezt a FIA politikai indíttatású üzenetnek minősítette, mivel az ügyben még nem zárták le a nyomozást. Taylor halálát a Black Lives Matter mozgalom tette közismertté az elmúlt időszakban, amely mellett Hamilton korábban is kiállt. A hatszoros világbajnokot a mugellói performansza után nem büntették meg, de a FIA már akkor jelezte, hogy pontosítja a ceremóniákra vonatkozó szabályait.

Ezt a jelentet ezután már nem láthatjuk a Formula–1-es díjátadókon:

Fotó: REUTERS/Jennifer Lorenzini

magyarnemzet.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó