Az amerikai szenátus megszavazta a kormány működéséhez szükséges törvényt
2020. szeptember 24. 22:59

Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta a kormány működéséhez szükséges költségvetési törvényt.

A 93:2 arányban elfogadott törvénytervezet ezzel már csak Donald Trump amerikai elnök aláírására vár, hogy törvényerőre emelkedhessék. A tervezetet ugyanis kedden a képviselőház is megszavazta.

Az amerikai szövetségi kormányzat működését külön költségvetésben biztosítják, s gyakran fordul elő, hogy a törvényhozóknak nem sikerül egyezségre jutniuk. Ez történt tavaly decemberben is, és ennek következtében leálltak a kormányzati hivatalok. Ez a helyzet 35 napon keresztül tartott, ez volt az amerikai történelemben a leghosszabb ideig tartó leállás. Akkor a törvényhozók olyan költségvetési tervezetet fogadtak el, amelyben nem szerepelt az amerikai-mexikói határon építendő fal költsége, ezért Trump nem volt hajlandó aláírni s törvényerőre emelni.

Az idei egyeztetések során a képviselők és a szenátorok is leszögezték: nem akarnak újabb kormányzati leállást. A költségvetésben ezúttal nem is szerepelt vitatott tétel.

MTI
Címkék:
  • Nincs helye a nemzet főterén: Károlyi és az őszirózsás forradalom
    Tisza István meggyilkolásában a Budapesti Katonatanács játszhatott szerepet; a népköztársaságot, mint államformát kétezer ember „döntötte el” a mai Kossuth téren; Károlyi Mihály a trianoni katasztrófa után jó kapcsolatokat ápolt Edvard Beneš csehszlovák elnökkel – derült ki többek között Ligeti Dáviddal folytatott beszélgetésünkből.
  • Donald Trump, a héjabőrbe bújt galamb (7.)
    Az amerikai elnök nem indított új háborút, és a már meglévőket is próbálta lezárni.
  • Orbán: a magyar ma is templomépítő nemzet
    A kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után "új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten.
MTI Hírfelhasználó