Navalnij - Moszkva bővítette az uniós személyek elleni szankciós válaszlistáját
2020. szeptember 23. 19:53

Paritásos alapon kibővítette Oroszország azoknak az uniós állampolgároknak a listáját, akik nem léphetnek a területére - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán Moszkvában.

Címke "Marija Zaharova" | Bumm.sk

Zaharova - bumm.sk

A döntést azzal indokolta, hogy az EU az utóbbi időben a nemzetközi szabályok megszegésével és kitalált indokkal több barátságtalan intézkedést hozott Oroszország és állampolgárai ellen. Mint mondta, az orosz listán szereplő személyek száma azonossá vált az európai lajstromban szereplő oroszokéval.
   
A lépésről az orosz diplomáciai tárca jegyzékben tájékoztatta az EU moszkvai képviseletét, s abban felhívta a figyelmet arra, hogy az unió "konfrontatív irányvonalának" folytatódása esetére fenntartja magának a jogot, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket.
   
Zaharova megismételte azt a Moszkva által korábban is hangsúlyozott állítást, miszerint "sem a Szovjetunióban, sem Oroszországban, eltérően a nyugati országoktól, a +Novicsok+ kódnév alatt tudományos kutatást és tervezői fejlesztést soha nem végeztek".
   
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán ezzel kapcsolatban újságíróknak azt mondta, hogy a "Novicsok" csoporthoz tartozó méreganyagot sok ország képes előállítani, és annak eredetét gyakran nem lehet azonosítani.
   
Zaharova elfogadhatatlannak nevezte Oroszországnak a Navalnij-üggyel kapcsolatos meggyanúsítását. Azt mondta, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek az incidenssel összefüggésben kilátásba helyezett szankciófenyegetései "kendőzetlen spekuláción" alapulnak.
   
"Semmilyen bizonyíték sincsen és nem lehet a történtekben való orosz részességre, ahogyan ők mondják, az +orosz nyomra+" - szögezte le.
   
Mint mondta, Oroszország nem utasítja el Navalnij berlini vizsgálati eredményeit, elvárja ugyanakkor, hogy ezeket az összehasonlításhoz a rendelkezésére bocsássák, mert sem Omszkban, sem Moszkvában nem találtak méreganyagot a politikus leleteiben. Zaharova szerint az orosz félnek semmi alapja arra, hogy higgyen Berlinnek, és ez nem is áll szándékában. Közölte, hogy bizonyítékokra várva hosszabbították meg az Oroszországban elindított előzetes vizsgálat határidejét.
   
A szóvivő szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió ismételten politikai megfontolásból döntött az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok kiélezése mellett.
   
Zaharova kijelentette: Moszkva elutasítja Washingtonnak azt a törekvését, hogy nemzetközi koalíciót alakítson ki az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ellen.

Északi Áramlat-2. Perlik az EU-t az új előírások miatt - AzÜzlet

Északi Áramlat - wikipedia

Szavai szerint Washington "a konkurencián kívüli eszközökkel törekszik a nyugat-európai gázpiac elfoglalására és arra, hogy a régiót a jövőbeni drága amerikai cseppfolyósított földgázszállításokhoz kösse."

Bécsben lesz az orosz-amerikai konzultáció a hadászati stabilitásról

Rjabkov - politic.karpat.in.ua

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva Oroszország "kiszorítására" irányuló politikának nevezte a koalícióalakítási törekvést, amely szerinte további feszültségekhez vezet majd. A diplomata szerint Washington szándéka az, hogy a ráerőltesse az európaiakra a versenyképtelen amerikai gázt, és geopolitikai okokból megfossza őket az Oroszországgal folytatott együttműködés lehetőségétől.
 

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó