Három ok, amiért érdemes gyakran szilvát enni
2020. szeptember 20. 14:58

Újra itt a szilvaszezon, és ezt ki kell használnod! A friss szilva szuper nassolnivaló, sőt még köretként is kiváló, de arról kevesebbet tudunk, hogy milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre.

1. Az egyik legtáplálóbb gyümölcs

A szilva nemcsak rostokban és antioxidánsokban, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. A szilvában nagy mennyiségben megtalálható az A-, C-, és K-vitamin, a réz, a kálium és a mangán is. A szilva így kiváló immunerősítő, javítja a látást, és segíti a koncentrációt. Egy közepes méretű szilvában körülbelül 30 kalória van, amiből 8 gramm szénhidrát, 7 gramm cukor, 1 gramm rost található, ami a szilva méretéhez képest nem semmi teljesítmény.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

2. Természetes hashajtó

A szilvában megtalálhatóak cellulóz és pektin nevű növényi rostok, melyek az emésztés során megduzzadnak, és béltisztítóként funkcionálnak. Ezek a rostok a teltségérzetért is felelősek, így ha diétázunk, érdemes az étkezések előtt megenni egy-két szem szilvát. Azért, ha nem akarod, hogy hasmenésed legyen, ne vidd túlzásba a szilva fogyasztást.

3. Szuper gyulladáscsökkentő

A szilva gazdag a polifenol nevű antioxidánsban, ami segít a gyulladáscsökkentésben és óvja a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A polifenol még pozitív hatással van a csontok egészségére, és csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

ridikul.hu
Címkék:
  • Nincs helye a nemzet főterén: Károlyi és az őszirózsás forradalom
    Tisza István meggyilkolásában a Budapesti Katonatanács játszhatott szerepet; a népköztársaságot, mint államformát kétezer ember „döntötte el” a mai Kossuth téren; Károlyi Mihály a trianoni katasztrófa után jó kapcsolatokat ápolt Edvard Beneš csehszlovák elnökkel – derült ki többek között Ligeti Dáviddal folytatott beszélgetésünkből.
  • Donald Trump, a héjabőrbe bújt galamb (7.)
    Az amerikai elnök nem indított új háborút, és a már meglévőket is próbálta lezárni.
  • Orbán: a magyar ma is templomépítő nemzet
    A kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után "új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten.
MTI Hírfelhasználó