Császár Angela: Több színészhallgatót is megnyomorítottak oktatóik az SZFE-n
2020. szeptember 20. 11:25

A héten 74 neves művész nyílt levelet írt annak érdekében, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításra kerüljön. Az aláírók között van Császár Angela Jászai Mari-díjas kiváló- és érdemes művész valamint Ókovács Szilvszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Alighogy Gyurcsány Ferenc augusztus elsején vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakításával megbízott kuratórium vezetőjét, a felsőoktatási intézmény tábort, szabadegyetemet szervezett a diákoknak, ahol a zágrábi egyetem elfoglalását elemezték.

Előkerült a levél, amelyben a színművészeti kommunikációs vezetője regisztrációra hívja a fiatalokat. Az előadók között volt az a Gulyás Márton, akit korábban a rendezői szakról rúgott ki az egyetem, és aki festékkel rongálta meg a Számvevőszék épületét, valamint Soros pénzén agitált a polgári engedetlenség eszközeinek használatára a kormány ellen. Ez hát a színművészeti egyetemisták saját, önálló, civil blokádjának egyszerű története.

Közben a héten 74 neves művész írt nyílt levelet annak érdekében, hogy alakítsák át a SZFE-t.

„Azért írtam alá, mert úgy érzem, hogy ráfér a színművészeti egyetemre a változás” – mondta Császár Angela Jászai Mari-díjas kiváló- és érdemes művész. Hozzátette, több információ is napfényre került, módszerek, történetek amelyek azt mutatják, hogy több színészhallgatót is megnyomorítottak oktatóik.

„Amikor mi voltunk a főiskola hallgatói, nem volt ilyenre példa, nem sanyargattak, minket oktatóink” – hangsúlyozta.

Császár Angela tanított a Nemzeti Színi Akadémia Művészeti Szakközépiskolában. Elmondta, növendékei, akik később a SZFE hallgató lettek „borzasztó történeteket” meséltek neki. Ezek a történetek mind arról szóltak, hogy az oktatóik meg akarják változtatni személyiségüket.

Egyik tanítványa, aki egyházi iskolában végzett, jómódú családból származott. Felvételizett a színművészeti egyetemre, ahová fel is vették, majd fél év múlva megjelent mint egy „ócska, éjszakai díva, úgy öltözködve, úgy kifestve, mintha teljesen kivetkőzött volna magából”. Sokáig azt lehetett hallani, hogy nagyon tehetséges, az osztályában kimagasló tehetség. Azonban nem tartott sokáig tündöklése, ugyanis idegösszeroppanás miatt kórháza került, és mivel hosszabb ideg tartott volna felépülése, eltanácsolták az egyetemről, mert osztályfőnöke azt állította, harmadéven nincs idő a pihenésre – mesélte Császár Angela. Hozzátette, ez csak egy kiragadott történet a sok közül.

Az semmiképpen sem jó, ha egy egyetem valamiféle monopóliumot képez – ilyen szempontból hasonló a helyzete, mint a zeneakadémiának, vagy mint az operaháznak. Nem jó, ha csak egy bizonyos szín, metódus jelenik meg

– mondta Ókovács Szilveszter, az Magyar Állami Operaház főigazgatója. Hozzátette, mivel a világ is sokféle módon látható, interpretálható, így fontos, hogy sokféle iskola kapjon helyet, hogy a művészek, a hallgatók minél több szemszögből láthassák, értelmezhessék a világot.

Kiemelte, az oktatók, vezetők megfelelően kell elhelyezzék a hangsúlyokat, mivel a teljes univerzum megmutatása nélkül nem lehet egy diákból sem igazi művészt nevelni.

hirado.hu
Címkék:
  • Nincs helye a nemzet főterén: Károlyi és az őszirózsás forradalom
    Tisza István meggyilkolásában a Budapesti Katonatanács játszhatott szerepet; a népköztársaságot, mint államformát kétezer ember „döntötte el” a mai Kossuth téren; Károlyi Mihály a trianoni katasztrófa után jó kapcsolatokat ápolt Edvard Beneš csehszlovák elnökkel – derült ki többek között Ligeti Dáviddal folytatott beszélgetésünkből.
  • Donald Trump, a héjabőrbe bújt galamb (7.)
    Az amerikai elnök nem indított új háborút, és a már meglévőket is próbálta lezárni.
  • Orbán: a magyar ma is templomépítő nemzet
    A kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után "új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten.
MTI Hírfelhasználó