Betiltották az alkoholt az Oktoberfest helyszínén
2020. szeptember 20. 00:55

A müncheni városvezetés betiltotta az alkoholfogyasztást az Oktoberfest hagyományos helyszínén, a Theresienwiesén. A lépésre azért volt szükség, mert a minden évben több millió embert vonzó őszi fesztivált a koronavírus-járvány miatt ugyan már áprilisban lemondták, ám az emberek egy része ebbe nem volt hajlandó belenyugodni. A Deutsche Welle (DW) német közszolgálati csatorna szerint felröppent a pletyka, hogy sokan így is ivászatot terveznek, mire számos vendéglátós azzal hirdette magát, hogy a sörre vágyók menjenek inkább kocsmába, ha már az Oktoberfesten nem ihatnak. A város tájékoztatása szerint két magánszemély demonstrációkat is bejelentett a helyszínre szombatra, az egyiken „egy alternatív Oktoberfestért”, a másikon a „hagyományok és jelmezek megőrzéséért” tüntetnének. Német sajtójelentések szerint ugyanakkor a Theresienwiese szombaton nyugodt maradt, csak néhány ember bukkant fel.

Az elmaradó sörfesztiválról még a Bayern München labdarúgói is megemlékeztek.

Mint a DW megjegyzi, az Oktoberfest 210 éves történelme során nem sűrűn fordult elő, hogy le kellett mondani az eseményt, és a második világháború vége óta nem is volt rá példa.

 • Először 1813-ban, az indulását követő negyedik évben maradt el az ünneplés a Napóleon elleni háború miatt.
 • A csatározások máskor is gátat szabtak az ünneplésnek: 1866-ban a porosz–osztrák háború, majd az I. és a II. világháború idején sem rendezték meg a fesztivált.
 • Volt már példa arra is, hogy a járvány húzta keresztül a terveket: 1854-ben és 1873-ban a kolera miatt mondták le az Oktoberfestet.

A kolera első hullámában csak Münchenben legkevesebb 7400 ember halt meg, köztük Terézia Sarolta hercegnő, akinek az esküvője – melyre minden müncheni hivatalos volt – indította el az Oktoberfest hagyományát, és akiről elnevezték az ünnepségnek helyet adó teret.

Németország „sörfővárosában” már augusztusban is azzal fenyegetőzött a városvezetés, hogy korlátozni fogják az alkoholfogyasztást, amennyiben nem csökken a fertőzések száma. Az országban ugyanis törvényes az alkoholfogyasztás közterületen is, és a járvány terjedésével azt tapasztalták, hogy mind többen választották ezt a módját az italozásnak, csoportokba tömörülve, fittyet hányva az óvintézkedésekre. Az elmúlt hetekben Münchenben százezer lakosra 47,6 megbetegedést regisztráltak, ha az arány eléri az 50-et, szigoríthatnak a szabályokon. Néhány másik tartomány már korábban korlátozta az alkohol árusítását.

Németország különösen a járvány kezdeti szakaszában nagyon hatékonyan védekezett, de az utóbbi hónapokban meredeken emelkedni kezdtek a statisztikai görbék. A nyolcvanmilliós országban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 272 ezret, a halálozások száma a 9,3 ezret.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Nincs helye a nemzet főterén: Károlyi és az őszirózsás forradalom
  Tisza István meggyilkolásában a Budapesti Katonatanács játszhatott szerepet; a népköztársaságot, mint államformát kétezer ember „döntötte el” a mai Kossuth téren; Károlyi Mihály a trianoni katasztrófa után jó kapcsolatokat ápolt Edvard Beneš csehszlovák elnökkel – derült ki többek között Ligeti Dáviddal folytatott beszélgetésünkből.
 • Donald Trump, a héjabőrbe bújt galamb (7.)
  Az amerikai elnök nem indított új háborút, és a már meglévőket is próbálta lezárni.
 • Orbán: a magyar ma is templomépítő nemzet
  A kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után "új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten.
MTI Hírfelhasználó