Ismét őröl az ország egyetlen szélmalma
2020. augusztus 13. 23:24

A felsőszentiváni szélmalom, ahol ismét őröltek a malomkövek, az idei búzából készítettek lisztet 2020. augusztus 13-án. MTI/Sóki Tamás

Újra működik az ország egyetlen szélmalma a Bács-Kiskun megyei Felsőszentivánon. Tíz éve egy vihar tette tönkre a malmot, azóta újjáépítették, és mostantól nemcsak bárki számára látogatható, hanem a rendeltetésének megfelelően lisztet is készítenek benne. A malom hibrid, így széllel és villamos energiával is működik. A különleges építményben kiállítások és bemutatók is lesznek – hangzott el az M1 Híradójában.

Munkába állt a szélmalom a Bács-Kiskun megyei Felsőszentivánon. A megyében összegyűjtött búzával avatták fel az őrlőköveket. Lassan, de beindult a szélmalom, amely összefogással újult meg, több mint kétszázmillió forintból.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy helyi ácsmester, szobafestő, kőműves, mérnökember, felelős műszaki vezető, villanyszerelő,  bádogos, informatikus, tehát sok olyan helyi szaktudás járult hozzá, hogy ez a beruházás ilyen szinten elkészülhessen” – jelentette ki a település polgármestere, Vörös Szilárd.

Az építmény 2010-ben egy nagy esőzés miatt ment tönkre. Nemcsak azért különleges, mert hazánk egyetlen szélmalma, hanem azért is, mert hibrid. Vagyis széllel és villamos energiával is működik.

Fogaskerék áttétele a felsőszentiváni szélmalomban, ahol ismét őröltek a malomkövek, az idei búzából készítettek lisztet 2020. augusztus 13-án. MTI/Sóki Tamás

„Különleges azért is, mert működik. Tehát működőképes, kukoricát is őröl, búzát is őröl vagy akár bármilyen szemest ami takarmány, meg állati takarmánynak megfelelő. Van egy kis hengerszék is, hengermalom egy hatszáz miliméteres hengerszék, amivel már lehet csinálni olyan lisztet is, hogy kürtöskalácsot is süthet” – imsertette Márton László, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja.

A szélmalom mindenki előtt nyitva áll. Az őrlőköveket azért nem fedték be, hogy a vendégek is lássák, hogyan működik a szerkezet, azaz hogyan készül a liszt. A különleges építményben kiállításokat és bemutatókat is tartanak majd.

Népviseletbe öltözött fiatalok összeöntik a búzát a felsőszentiváni szélmalom sajtónyilvános próba- és bemutatóőrlésén 2020. augusztus 13-án. MTI/Sóki Tamás

hirado.hu - M1 - MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó