LMTBQ-aktivisták meggyalázták II. János Pál pápa szobrát
2020. augusztus 13. 11:59

Szerda délután LMTBQ-aktivisták meggyalázták II. János Pál pápa varsói emlékművét. A tettesek szivárványos zászlóval takarták le a lengyel származású pápa szobrát. A vallási jelképek megtámadásáért akár két év börtönbüntetés is járhat Lengyelországban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a szoborgyalázást – írja az Origo.

A varsói Mindenszentek temploma lépcsőin található II. János Pál pápát ábrázoló szobrot az LMBTQ-aktivisták a külföldről finanszírozott mozgalmuk jelképével, szivárványszínű zászlóval takarták le, mindezt a közösségi médiában élőben közvetítették – hívja rá fel a figyelmet a katolikus tartalmakat közvetítő Catholic Arena című hírportál a közösségi oldalán.

Az aktivisták többen voltak, de a szobor letakarásában csak ketten vettek részt, több járókelő pedig filmezte a történteket. Miután letakarták a szobrot, csoportképet készítettek előtte. A videóból az nem derül ki, hogy a szivárványos zászlót a fotózkodás után elvitték-e, vagy a helyszínen hagyták.

Lengyelországban ez a tett vallási szimbólum meggyalázásának minősül, és szélsőséges esetleg akár két év börtönbüntetéssel büntethető.

Lehetséges, hogy a mostani szoborgyalázók is a radikális baloldali Stop Bzdurom aktivistái voltak, de a szervezet ezt az akciót egyelőre nem vállalta magára – írja az Origo.

A lengyel LMBTQ-közösségnek vélhetően az lehet a problémája a szent életű II. János Pál pápával, hogy ő – a Katolikus Egyház és a nagy világvallások más vezetőihez hasonlóan – elutasította az azonos neműek hazásságát, illetve a gyermek örökbefogadási törekvéseiket.

Valószínűleg az sem nyeri el a tetszésüket, hogy a pápa élesen kommunistaellenes volt, illetve minden radikális baloldali mozgalmat ellenzett, a kommunizmus kelet-közép-európai legyőzéséhez pedig aktívan hozzájárult.

Ugyanakkor a vadkapitalizmust sem támogatta, helyette szociális piacgazdaságot szeretett volna, bár a radikális baloldali kritikusai ezt általában „elfelejtik„ megemlíteni.

origo.hu
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: a kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi
  Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 • Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet
  A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 • A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
  A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München-Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó