Több tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát
2020. augusztus 12. 21:11

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Idén már nyolcadik alkalommal szervezték meg a PET-kupát. A résztvevők idén is több mint nyolc tonna hulladéktól menetsítették a Tisztát és árterületét.

Eligazítással kezdődött az idei PET-kupa a tuzséri helyszínen. A résztvevők már az első nap másfél tonna hulladékot gyűjtöttek össze. A kupa résztvevői között voltak rutinos palackvadászok és újonc PET-kalózok is.

Az augusztus 3. és 8. között megrendezett hulladékmentesítő PET-kupa a nyolcadik volt a Tiszán. A résztvevők több mint nyolc tonna hulladéktól mentesítették a Tisztát és árterületélt.  Az idei év számos szempontból volt különleges.

Molnár Attila Dávid, a PET-kupa társalapítója az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, az idei évben a tiszta Tisza-térkép alapján hajóztak. Hozzátette, a térkép a téli felmérés eredménye. Szervezőtársaival végi gyalogolták a Tisza mindkét oldalát és feltérképezték a legnagyobb hulladék lerakatokat.

Az idei év egy másik különlegessége, hogy a flotta pár új, speciális hajóval is bővült. Ilyen például a PETI. A magyar tervezésű és építésű, polietilén testeken úszó hajó elődjénél, a Petényinél sokkal takarékosabban üzemeltethető.

A Logika nevű hajó a Záhony és Tokaj között megrendezett PET-kupán a tesztidőszakát tölti, ez a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával születő jövőbeli konvoj első tagja.

Tamás Zsolt, a PET-kupa versenyigazgatója elmondta még két a Logikához hasonló hajót terveznek az elkövetkező időszakban vízre bocsátani.

„Ezeknek a hajóknak az lesz a feladata, hogy a PET-kupa alatt szállítsák a PET-kalózokat, és segítsék őket abban, hogybárhol megállhassanak, ne legyenek semmihez se kötve, semmilyen infrastruktúrához, semmilyen megállóponthoz” – mondta. Hozzátette, ezeken a hajókon található konyha, mellékhelyiség, zuhanyzó, közösségi tér, illetve hulladékszállításra alkalmas raktér is.

Az 1,3 milliárd forint értékű géplánc a Tiszakanyárnál mederfenntartási célú kotrást végez. Az év elején viszont komoly hulladékmentesítő munkát végzett, közel 400 ezer palacktól szabadította meg a Tisza hullámterét.

Ukrajnából és Romániából közel azonos arányban érkezik a hulladék a szőke folyón. A tiszai hulladékhelyzet miatt Áder János nemrégiben levélben fordult a román és ukrán elnökökhöz, valamint Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy segítsék a szennyezés megállítását.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó