Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen
2020. augusztus 12. 19:09

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése. Várkornyi Gábor szerint ez a fajta változtatás homogénebb közlekedést idézne elő.

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.

Az ehhez kapcsolódó elv nagyon egyszerű: ha egy autó gyorsabban tesz meg egy szakaszt két mérőpont között, mint amit a sebességhatár lehetővé tesz, akkor a sofőr gyorshajtást követett el, és már ki is szabható a büntetés. De mi az előnye átlagsebesség- mérésnek a pontsebesség-méréssel szemben?

Várkonyi Gábor autóipari szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, ez a fajta változtatás homogénebb közlekedést, egy természetesebb reakciót válthat ki  a sofőrökből.

A mostani rendszerben azok, akik tempósabban szeretnek vezetni folyamatosan azt figyelik, éppen hol mérik a sebességet a rendőrök. Ez pedig komoly veszélyforrás is lehet, hiszen ha éppen észrevesz a sofőr egy rendőrt, akár hirtelen le is fékezhet, hogy a megengedett sebességtartományban haladjon el mellettük, és elkerülje a büntetést. Azonban a hirtelen fékezés balesethez is vezethet.

Jelenleg a legzavaróbb a magyar autópályán az, hogy óriásiak a sebességkülönbségek, van aki gyorsabban közlekedik, mint 130 kilométer/óra, és többen vannak, akik alig 100 kilométer/órával autóznak – mondta. A változtatással ezt a sebességkülönbséget is el lehet kerülni.

Kiemelte, az átlagsebesség-mérés rendszere már működik Ausztriában és sok pozitív visszajelzést lehet hallani.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó