Nem blöff: „potyautasból” megbízható NATO-szövetségessé vált hazánk
2020. augusztus 12. 10:27

Leopard 2A4HU típusú harckocsik az első négy jármű ünnepélyes átadásán a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Magyarország már nem „biztonsági potyautasa” az Észak-Atlanti Szövetségnek, hanem a 2016-ban indított honvédelmi- és haderőfejlesztési programnak köszönhetően kiszámítható, vállalásait pontosan teljesítő NATO-tagország – írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

A cikk írója megjegyzi, hogy a néhány éve egyes vezető szövetségesek képviselői által még blöffnek tartott fejlesztések komolyságáról először a 2018-ban aláírt, jelentős beszerzési szerződések tettek tanúbizonyságot.

Most azonban, hogy sorra be is érkeznek az új helikopterek, harckocsik, önjáró lövegek Magyarországra, képzik ezekre a korszerű eszközökre a katonákat, és épül az ehhez szükséges új infrastruktúra, a maradék kétely is eloszlani látszik a magyar kormány eltökéltségét és a célok megvalósulását illetően – írta. A lap felsorolja, hogy az immár pozitív visszajelzésekben nagy súllyal esik latba a tatai nehézdandár fejlesztése, és emlékeztetnek, hogy az alakulat júliusban kapta meg harckocsizó zászlóaljának első négy,kiképzésre szánt Leopard 2-es harckocsiját, év végéig 12 darab felújított KMW Leopard 2A4HU tank érkezik Tatára.

Fontos lépés volt a lövészkatonák felszereléséhez a cseh licenc alapján, Kiskunfélegyházán előállított gépkarabélyok, géppisztolyok és pisztolyok beszerzése is.

A lövészek képességeit a mai elvárásoknak megfelelően növelik a Saabtól beszerzett Carl Gustaf M4 páncéltörő fegyverek is. Hasonló fontosságú vállalás ugyanakkor a saját légtér megvédéséhez szükséges képességek megteremtése is.

A lap forrásai szerint Magyarország megítélése az átgondolt, pontosan megtervezett, anyagilag és politikailag is kellően támogatott haderőfejlesztésnek köszönhetően tovább javulhat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a NATO a nemzeti össztermék (GDP) két százalékának védelmi célú felhasználását várja el a tagországaitól, emellett azonban nem mindegy, hogy az aktuális költekezések milyen hatékonysággal valósulnak meg, milyen mérhető, mozgósítható eredménnyel járnak.

Magyarország jelentősen bővítette védelmi költségvetését: mintegy 0,8 százalékról indulva 2021-ben várhatóan már a GDP 1,6 százalékát is meghaladják a haderőre fordítható források, hogy ezek a kormányzat vállalásának megfelelően 2024-re elérjék az előírt két százalékot – áll a cikkben.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Költő a szavakkal festett képekről
  Amióta az eszemet tudom, mindig versbe voltam zárva. Úgy szoktam megfogalmazni, hogy körülöttem az élet prózában zajlik, de én versben gondolkodom. A költő számára más életfilozófiát jelölt ki a Teremtő.
 • Németország meghívót küldött a migránsoknak 2015-ben
  A német politika és sajtó "meghívót küldött" a migránsoknak 2015-ben, pedig egy ilyen döntést egyedül nem hozhatott volna meg - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a XXI. Század Intézet által kedden rendezett, a Facebookon követhető beszélgetésen.
 • Az igazolt fertőzöttek között változatlanul a fiatalok vannak többségben
  Az igazolt fertőzöttek között változatlanul a 20-29 éves fiatalok vannak túlnyomó többségben, ezért van szükség a szórakozóhelyek bezárására 23 órakor - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.
MTI Hírfelhasználó