Lukasenka 80 százalék felett nyert
2020. augusztus 10. 09:24

 A szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint. Lukasenka sorozatban hatodik mandátumát nyerte el, az ellenzék azonban kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Tömegek vonultak utcára

Vasárnap éjjel, az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között. A Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet és a Twitter-mikroblogon közzétett beszánomlók szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült. Hétfő reggel a távirati iroda szerint nyugalom honolt az utcákon, aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.

A független Tut.by helyi hírportál egy olyan felvételt mutatott be oldalán, amelyen az volt látható, hogy több rendőr tiltakozók kisebb csoportját bántalmazta. A történtekre válaszul más civilek beavatkoztak és nekitámadtak a rendőröknek. A választáson nemzetközi megfigyelők nem vesznek részt, és az államtól független felmérések homlokegyenest a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni.

Fehérororszország müncheni konzulátusának az eredményei például a hivatalos exit polltól teljesen eltérő véleményre jutottak. Eszerint Lukasenka csupán a voksok 2,59 százalékát szerezte meg, míg Cihanouszkaja a szavazatok közel 92 százalékát tudhatja magáénak. A BelTa helyi hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva egyébként azt írta, a rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

Az ellenzéki jelölt csalást emleget

A legerősebb ellenzékei jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. – Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van – jelentette ki a politikus.

A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

Törökországba távozott az egyik elnöki gép

A Twitteren közben számos forrás arról számolt be, hogy Lukasenka három elnöki gépe közül az egyik a késő esti órákban feszállt, s Törökországba repült. Azt egyelőre nem tudni, hogy a belarusz elnök a gépen tartózkodott-e.

Magyar Nemzet
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó