Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán
2020. augusztus 7. 12:45

Rendhagyó körülmények között zajlott idén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diplomaátadó ünnepsége, hisz a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó szabályok miatt nem lehetett egy szép, közös ünnepséget szervezni, mint korábban, amelyen részt vehettek s együtt örülhettek a végzősökkel a szülők, barátok. Így idén több részletben zajlott a diplomaátadó. Valami azonban nem változott: ezúttal is Isten házában tartották meg a rendezvényt, hogy az Úr áldását kérve indulhassanak útjukra az intézmény végzősei.

Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának (korábban Felsőfokú Szakképzési Intézetének) keddi ünnepségét követően – melyre a beregszászi római katolikus templomban került sor – szerdán a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola alapképzésben (BA/BSc) résztvevő 109 végzőse mellett csütörtökön 57 mesterképzést (MA/MSc) sikeresen teljesítő szakember vehette át oklevelét a református templomban. Mindegyik alkalom ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét. Az igét Molnár János római katolikus püspöki helynök, Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze, Marosi István, a főiskola görögkatolikus lekészség lelkésze hirdette.

Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

Korábban: A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának tanévzáró és diplomaátadó ünnepségén, az alap- és mesterfokot teljesítők oklevelének átadásán – ami szintén rendhagyó volt, hisz a végzősök az intézmény névadójához méltó új ünnepi viseletben vehették át diplomájukat – Csernicskó István hangsúlyozta: bár a járvány miatt kialakult helyzet sok mindent elvett tőlünk, de a megszerzett tudás és a közösen átélt élmények megmaradnak. A megbízott rektor nagyra értékelte a tanárok, diákok munkáját, teljesítményét, amit az eddig ismeretlen online oktatásban és államvizsgán nyújtottak. Mindamellett a végzősök felé intézett szavaiban hangsúlyozta: életükben a neheze még most jön.

Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

A sikerhez vezető utat mindenkinek saját magának kell kitaposnia. Mindamellett abbéli reményének adott hangot, hogy az intézményben megszerzett tudás, felkészítés segít ebben.

Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

Potápi János Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár levélben küldött köszöntőjében nagyra értékelte a kárpátaljai magyarság tudományos, szellemi és kulturális központjává vált Rákóczi Főiskola munkáját, ahol immáron több mint negyedszázada minőségi anyanyelvű felsőoktatás, hagyományaink, nemzeti értékeinknek átörökítése folyik. Az államtitkár a végzősöknek küldött üzenetében a kárpátaljai magyar közösségért való felelősségükre is felhívta a figyelmet.

Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

A karantén bebizonyította, mennyire szükségünk van egymásra, fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki videóüzenetben köszöntötte a végzősöket és a főiskola munkatársait. Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke egy stabil, fejlődő Ukrajna, hiszen egy jó szomszédnál kevés jobb dolog létezik. Mindamellett kiemelte, Ukrajnának garantálnia kell a kárpátaljai magyarság biztonságát, jogaik tiszteletben tartását, az anyanyelven való oktatást, valamint a magyar nyelvhasználat lehetőségét a mindennapi életben. A Rákóczi Főiskola az egyik legszebb példája annak, hogy mit érhetünk el a közös munka, a békés együttműködés során, hisz itt egy európai színvonalú intézményt jött létre, amely a kontinens bármely pontján megállná a helyét, fogalmazott Maruzsa Zoltán.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskola Jótékonysági Alapítvány, illetve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a magyar nemzetet ért nagy sorsfordulóira emlékeztetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereszténység felvétele óta számos nehézséggel kellett megküzdenünk, de minden nehézség ellenére mindezidáig megmaradtunk, itt vagyunk. Megmaradásunk érdekében a mostani friss diplomások feladata, hogy – a főiskolán megszerzett tudásuk mellett –

megőrizzék, megóvják és továbbadják hagyományainkat, keresztény értékeinket,
fogalmazott az elnök.

Orosz Ildikó, a főiskola elnök asszonya – Wass Albertet idézve – az őrállók felelősségteljes feladatára hívta fel a figyelmet.

Arra, hogy a kisebbségi létben háromszorosan többet kell teljesítenünk. Gratulált ahhoz, hogy a most végzősök nehéz időkben is kiállták a próbát. Arra kérte a végzősöket, hogy vállaljanak missziót, és a szórványtelepüléseken (is) legyenek a magyar nyelvű oktatás szócsövei, a magyar kultúra, nemzeti értékeink továbbadói.

Kovács Erzsébet 

karpatinfo.net
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó