New York főügyésze feloszlatná az Országos Fegyverszövetséget
2020. augusztus 6. 21:35

New York főügyésze, Letitia James perkeresetet nyújtott be a befolyásos fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) ellen, azzal vádolva a szervezet elnökét és csúcsvezetőit, hogy dollármilliókat tulajdonítottak el a szervezettől. A főügyész egyúttal az NRA feloszlatását is javasolta.

Letitia James "a kapzsiság, a visszaélés és az égbekiáltó törvénytelenség táptalajának" minősítette az NRA-t, amely szerinte "évtizedeken keresztül ellenőrzés nélkül tevékenykedett, miközben csúcsvezetői milliókkal tömték meg a saját zsebüket".          
    
A 148 évvel ezelőtt alapított és több mint ötmillió tagot számláló NRA az amerikai politikai élet rendkívül befolyásos fegyverlobbija. Ennek ellenére nem lobbiszervezetként, hanem jótékonysági egyesületként jegyezték be, illetve az e csoportokra érvényes törvények szerint működhetett. Vezetője Wayne LaPierre, akit a többi vezetővel együtt a vádirat szerint eltulajdonított összegek - több tízmillió dollár - megtérítésére kötelezné a New York-i ügyészség.
 
A vádiratban LaPierre mellett a szervezet három másik vezetője szerepel: Josh Powell volt elnökhelyettes, John Frazer, a szervezet főtanácsnoka és Woody Phillips, a volt kincstárnok. Valamennyien "több állami és szövetségi törvényt sértettek meg", s nemcsak önmaguknak, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és szövetségeseiknek is tekintélyes summákat juttattak. A vádirat szerint az elmúlt három évben mintegy 64 millió dollárt tulajdonítottak el a szervezettől.       
 
A manhattani legfelsőbb bíróságon benyújtott kereset polgári pert irányoz elő, de Letitia James büntető pert is indítványozhat, bár egyelőre nem derült ki, hogy ez lenne a szándéka.      
  
"Az NRA befolyása olyan erőteljes, hogy a szervezetet évtizedeken keresztül nem ellenőrizték" - olvasható az ügyésznő csütörtökön közzétett közleményében. Letitia James leszögezte, hogy mivel a szervezet a csalás és a visszaélés melegágya, ezért a feloszlatását is szorgalmazza. "Egyetlen szervezet sem állhat a törvények felett" - hangsúlyozta az ügyésznő.      
 
A New York-i ügyészség 2019 februárja óta folytatott nyomozást az NRA-nél feltételezett visszaélések ügyében.    
    
Az Országos Fegyverszövetség közleményben reagált a perkeresetre, alaptalannak minősítette a vádakat és azt hangsúlyozta, hogy az ügyész "előre megfontolt szándékkal támadta meg" a szervezetet, s ezzel egyben az amerikaiaknak azt az alkotmányban rögzített jogát is, hogy fegyvert tartsanak és viseljenek.

Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt fejtegette: az NRA-nek - amelyet New Yorkban jegyeztek be jótékonysági szervezetként - New Yorkból Texasba kellene átköltöznie. A szervezet központi irodája egyébként a virginiai Fairfax városában van.

MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó