Kiszelly: Merkel átadta a rossz fiú szerepét Hollandiának
2020. augusztus 3. 21:59

Mark Rutte holland miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár (Fotó: EPA/Adam Berry/Pool)

Azok a kormányok növelték támogatottságukat a járványhelyzet után, amelyek tevőlegesen is felléptek a járvány negatív egészségügyi és gazdasági hatásai ellen. A júliusi uniós csúcson a jövőre visszavonuló Angela Merkel hátra lépett, átadva a rossz fiú szerepét Hollandiának, míg ő közvetítőként léphetett fel.

Ahol nem vették komolyan a koronavírust, ott csökkent a politikusok támogatottsága – mondta Kiszelly Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című adásában. A politológus ezek között az országok között az Egyesült Államok és Brazília mellett Nagy-Britanniát említette.

Az európai vezetők közül a német kancellár népszerűsége viszont növekedett. Ennek oka, hogy a jövő évi parlamenti választások után a politikából távozó Angela Merkel mind hazájában, mind uniós szinten hátrébb vonult, közvetítő szerepet vett fel, és Brüsszelben a rossz fiú szerepét átadta Hollandiának.

A brüsszeli csúcs arról szólt, hogy adósságunióvá akarják átalakítani a németek és franciák az Európai Uniót – vélte a politológus.

Németország a neoliberális, megszorító politika folytatásával az euróellenes pártok esélyeit növelte volna a 2022-es francia és a 2023-as olasz választásokon.

Mindkét országban csökkent az elnök, illetve a kormányfő támogatottsága. A franciák életszínvonala tíz éve változatlan, de Emmanuel Macron nyugdíj- és munkaügyi reformjai miatt ez veszélybe kerülhet.

Olaszországban sem látszik, hogyan tudna lendületet venni a tíz éve stagnáló gazdaság. A szeptemberi tartományi választások Matteo Salvini és a jobboldal győzelmével akár előre hozott választásokat is hozhat, ellenkező esetben 2023-ig maradhat az Európa-párti Conte-kormány.

Kiszelly szerint a déli államokat idén az Európai Központi Bank kötvényvásárlásai tartják víz felett, január elsejétől pedig az uniós hitelcsomag milliárdjai.

A nemzeti érdekeik mellett kiálló közép-európai országokban is nőtt a kormánypártok támogatottsága. A Fidesz a sikeres járványkezeléssel és a nemzeti érdek védelmével a jobboldalon túlról is tudott szavazókat nyerni – mondta a politológus.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: a kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi
  Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 • Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet
  A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 • A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
  A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München-Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó