Rendkívüli ülést tart a parlament
2020. augusztus 3. 10:56

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart ma az Országgyűlés, mivel azonban a kormánypártok nem vesznek részt az ülésén, az nem lesz határozatképes. Az ellenzéki pártok támogatták a Demokratikus Koalíció kezdeményezését egy rendkívüli parlamenti ülés összehívására, amelyet azért hívnak össze, mert a párt szerint a miniszterelnök Brüsszelben szembement az Országgyűlés döntésével.

Dobrev Klára, a párt EP-képviselője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt a hétéves uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló tárgyaláson, ennek értelmében nem támogathatta volna a büdzsét és a programot, hiszen nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését pedig összekötötték a jogállami működéssel, valamint nem jutott érvényre az az elv sem, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

"Szeretnénk lehetőséget adni mind a miniszterelnöknek, mind a fideszeseknek, hogy korrigáljuk ezt a helyzetet. Korrigáljuk azt, hogy a miniszterelnök a parlament döntését semmibe veszi. Ezért azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, hogy milyen döntés született Európában, hogy a magyar miniszterelnök milyen álláspontot képviselt, illetve ennek megfelelően módosítsuk a határozatot és a parlament döntéseit" - mondta Dobrev Klára. A DK célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye.

Az Országgyűlésnek e kérdéskör lenne az egyetlen napirendi pontja. Az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Csakhogy a rendkívüli ülésre sem a kormány, sem a Fidesz nem megy el, így azt várhatóan határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után berekesztik.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az üléssel kapcsolatban közölte: a baloldal a parlamentben akar cirkuszolni brüsszeli veresége után. A kormánypárti politikus azt írta: a miniszterelnök az öt tárgyalási nap alatt 3 milliárd euróval többet szerzett az országnak annál, mint ami a korábbi, igazságtalan javaslatban szerepelt, és visszaverte azt a zsarolási kísérletet, hogy a pénz felhasználását elfogult politikai feltételekhez kössék. Kocsis Máté leszögezte, ez siker minden magyar számára.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó