Bírálják a minden izraelinek egyformán pénzt osztó Netanjahu-tervet
2020. július 16. 14:41

Gazdasági szakemberek és politikusok is bírálják a koronavírus-járvány miatt bevezetendő és minden izraelinek egyformán pénzt osztó új Netanjahu-tervet - jelentette a helyi média csütörtökön.

A bírálók elsősorban attól tartanak, hogy Izrael kiváló hitelminősítés-besorolását ronthatja a terv, mely tovább növeli az ország költségvetési hiányát a magas munkanélküliségi ráta mellett.

"Elvesztegettek négy hónapot, amikor meghatározhatták volna a népesség támogatását szolgáló kritériumokat. Ez nem gazdasági terv, hanem pénzt ad az embereknek a jeruzsálemi tüntetések miatt" - mondta a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek Slomó Maóz gazdasági szakember a kormányellenes megmozdulásokra utalva.

A pénzügyi szakemberek hevesen bírálták a megkülönböztetés nélkül mindenkinek, rászorulóknak és gazdagoknak egyformán juttatott 750 sékeles (68 ezer forintos) segítségnyújtást. A 12-es kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint hangos kiabálás hallatszott a pénzügyminisztérium vezetőinek irodájából, amikor Avi Szimhon, Benjámin Netanjahu miniszterelnök gazdasági tanácsadója ismertette velük a katonai rádió kifejezése szerint a pandémia miatt "kómába került" izraeli gazdaság megmentésének új tervét.

Saul Meridor, a minisztérium pénzügyi osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy az ilyen lépések ronthatják Izrael nemzetközi hitelképességét, Venezuela megítélésének szintjére ronthatják az ország helyzetét - amelynek gazdaságát elpusztította a populista és felelőtlen gazdaságpolitika, s Meridor felhívta a figyelmet a gazdaságélénkítés hatékonyabb módszereire.

"Úgy gondolom, hogy vannak jobb és hatékonyabb módszerek a kereslet növelésére" - fogalmazott meg szokatlan módon bírálatot az izraeli jegybank elnöke, Amit Jarón is.

"Nem értem, miért kell pénzt adnunk a gazdag családoknak. Miért nem adunk differenciáltan?" - vélekedett az ultraortodox askenáziak pártjának egyik képviselője, Móse Gafni.

A koalícióban a Likuddal szövetséges Kék-fehér párt sem üdvözölte a minden izraelinek járó pénz ötletét. Gabi Askenázi külügyminiszter a katonai rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a kormány ülésén megpróbálják majd elérni a differenciált, a valóban rászorulókat megsegítő segélyezést az erre Netanjahu által meghatározott hatmilliárd sékelből (hozzávetőleg 500 milliárd forintból).

"A pénz szórása nem gazdasági terv, hanem populizmus" - nyilatkozta Orit Farkas-Kohen, a Kék-fehér stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztere a ynetnek. "Jelenlegi formájában a terv ellen szavazok" - tette hozzá.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági válság az idei első negyedévben az izraeli gazdaság 6,9 százalékos zsugorodását hozta éves összevetésben, miközben a tavalyi utolsó negyedévben 4,6 százalékos növekedést mértek. Huszonkét százalékkal csökkent a fogyasztás, a szolgáltatások igénybevétele pedig 34 százalékkal esett vissza. A munkanélküliség jelenleg 20 százalék körüli, és elsősorban a fiatalokat sújtja.

MTI
Címkék:
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Házi karanténban több mint húszezer ember
    Hétfőn 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi, online sajtótájékoztatón.
  • Fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán európai integrációját
    Áder János államfő Milo Dukanovic montenegrói elnökkel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU-nak a nyugat-balkáni országok számára világos feltételeket, egyértelmű határidőket és hatékony tárgyalásokat kell biztosítania.
MTI Hírfelhasználó