Az anglikán egyház túl fehér az új yorki érsek szerint
2020. július 16. 13:41

„Az egyházat a kiváltságos hátterű fehér férfiak dominálják”, fogalmazott az új yorki érsek, aki már korábban hangot adott véleményének, miszerint Jézus fekete volt. Eközben Európa-szerte egyre több templom és egyházközösség dönt úgy, hogy kiáll az LMBT-mozgalom mellett, volt, ahol szivárvány színű zászlóval díszítették a templomot is.

Folyamatosak a közfelháborodást keltő kijelentések az anglikán egyházban. A napokban az újonnan hivatalba lépett yorki érsek Stephen Cottrell kijelentette, hogy „Isten arra hív minket, hogy olyan egyház legyünk, ami elutasítja az előítéletet, a rasszizmust, homofóbiát és bármilyen jellegű kirekesztést.”

A püspök már korábban arról is beszélt, hogy az egyházat általában fehér, általában férfiak dominálják, akik részt vettek valamilyen oktatásban és általában 60 évnél idősebbek. A püspök már korábban hangot adott „alternatív” elképzeléseinek, például amikor bejelentette, hogy az egyház „túl fehér” annak ellenére, hogy „Jézus fekete férfi volt”.

A canterburyi érseknek szintén alternatív elképzelései vannak az egyházról

Hasonló kijelentéseket hallhattunk az egyház fejétől, Justin Welby Canterbury érsektől is, aki szintén javasolta, hogy az egyháznak újra kell gondolnia a fehér Jézus-ábrázolás kérdését, és ennek érdekében nem fél attól, hogy szobrokat kelljen ledöntenie a templomokban. Az érsek azt is megjegyezte, hogy ő maga is kiváltságos egyébként, mivel fehér, edukált, férfi és heteroszexuális is.

Az inkluzivitás jegyében történő kérdéses egyházi megnyilvánulások egyébkén Európa-szerte egyre nagyobb teret hódítanak. Például Bécsben a Szent Mihály-templomban „Pride imát” szerveztek, hogy ökomenikus jelleggel imádkozzanak és ünnepeljék a sokszínűséget. Szintén Ausztriában, Linzben pedig egy templom homlokzatára a 2020-as pride tiszteletére akasztottak ki egy szivárványos zászlót.

Grüner Anker
körülbelül 3 hete

Für Vielfalt, Miteinander und Toleranz! Göttliche Liebe kennt keine Grenzen #loveislove ❤️🧡💛💚💙 Gemeinsam mit der Stadtpfarre Urfahr hisst der Grüne Anker die Regenbogenfahne für Gleichberechtigung und Anerkennung gleichgeschlechtlich liebender Menschen und Menschen vielfältiger Identitäten. #linzpride2020 🌈 Danke für die Fahne, Homosexuelle Initiative Linz

A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: égbolt, fa és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő, fa, növény, túra/szabadtéri és természet
48
 
5

 
V4NA Hírügynökség
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó