Fidesz-KDNP: Felháborító a németországi Lenin-szobor felállítása
2020. július 14. 17:11

Felháborodásának adott hangot a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja kedden kiadott közleményében, hogy ameddig az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország más tagállamok jogállamiságáért aggódik, addig saját országában szobrot emelnek az emberi méltóságot, az emberi és polgári jogokat és a jogállamiságot lábbal tipró Vlagyimir Iljics Leninnek, akinek "az emberiesség elleni bűnlajstroma végtelenségig sorolható".

A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: megdöbbenéssel fogadták a szobor avatásának hírét.
   
"Miközben ugyanis az Európai Unió politikusai lelkesen tesznek nyilatkozatot a szélsőséges nézetek megfékezéséről, az unió egyik tagállamában a szovjet totalitárius államot létrehozó tömeggyilkost ünneplik ma és ez nem üti meg a Magyarországot oly sokszor kritizálók ingerküszöbét" - fogalmaztak.
   
Kijelentették, a Leninről való nyilvános megemlékezés sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét és az áldozatok hozzátartozóit.
   
Végezetül azt közölték, hogy a képviselőcsoport Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő kezdeményezésére írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a németországi Lenin-szobor avatása kapcsán.

 

Bocskor Andrea: Az EU vegye védelmébe a kárpátaljai magyarokat | Kárpátalja.ma

Bocskor Andrea - karpatalja.ma

Arra várnak választ, hogy az uniós bizottság milyen konkrét lépéseket kíván tenni a totalitárius ideológiák dicsőítésének tiltására, megakadályozására.
   
Tájékoztatásuk szerint a képviselőcsoport felszólította az uniós bizottságot, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a német kormány mielőbb elejét vegye az ilyen szélsőséges jelenségeknek.
   
A Németország nyugati felében található Gelsenkirchenben kétméteres Lenin-szobrot avattak június végén.

Lenin kommt in die Arbeiterstadt Gelsenkirchen — Website

Egy gelsenkicheni szélsőséges a történelmi rém szobránál - rf-news.de

A szobrot egy apró politikai szerveződés, a Németországi Marxista-Leninista Párt emeltette a székháza előtt a város építésügyi hatóságának tiltakozása ellenére. A szoborállítás ötletét nagy felháborodás fogadta a Ruhr-vidéki városban. A városvezetés megtámadta, az ügyben illetékes Észak-Rajna-Vesztfália Közigazgatási Felső Bírósága azonban jóváhagyta a szobor felállítását. Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén kívül felállított, 1930-ban, a Szovjetunióban készült alkotást az alkotmányellenes tevékenysége miatt megfigyelés alatt álló párt egy cseh várostól vásárolta.

MTI
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kik támadják a múltunkat?
  Az archeogenetika tudományával közelebb lehet jutni a honfoglalók eredetének kérdéseihez.
 • A Hagia Sophia története
  Claudio Monge olasz Domonkos-rendi szerzetes hosszú évek óta Isztambulban él. A Vatikáni Rádiónak adott interjúban felidézte a Hagia Sophia hányattatott történetét.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
MTI Hírfelhasználó