Új forgalmi érmék a veszélyhelyzetben helytálló hősök tiszteletére
2020. július 14. 16:55

A koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank a 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék új emlékváltozatát bocsátja ki. A különleges fémpénzek 2- 2 millió példányban kerülnek forgalomba a mai naptól - olvasható a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A kibocsátásra kerülő 10 és 20 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást, illetve magyar nőszirom motívumot egy új közös motívum váltja fel.

Az érme szélén található gyöngysorszegélyen belül, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent – egy-egy pont között – a „2020” verési évszám olvasható. A középmezőben – szív alakot formálva – a veszélyhelyzetben helytálló, különböző foglalkozású névtelen hősök sematikus ábrázolása látható, az ábrázolás alatt, két vízszintes sorba tördelve a „TISZTELET A HŐSÖKNEK” felirat olvasható.

A szív alakot formáló éremkép méltó módon reprezentálja az egész ország összefogását és plasztikusan fejezi ki az elismerést, megbecsülést.

A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú új 10 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat

Névértékes oldal


Tematikus oldal

A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú új 20 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat

Névértékes oldal


Tematikus oldal

Az érmék közös tematikus oldalát a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina grafikus tervezte, akinek terve az érmék tervezésére kiírt nyílt pályázatra beérkezett 345 pályamű közül bizonyult a legjobbnak.

Az érmék a technikai paramétereikben megegyeznek a készpénz-forgalomban használt 10 és 20 Ft-os érmékkel: a 10 Ft-os érme réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 6,1 gramm, átmérője 24,8 mm, peremvastagsága 1,7 mm, széle szaggatottan recézett, míg a 20 Ft-os érme réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 6,9 gramm, átmérője 26,3 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle recézett.

A 10 és 20 forintos forgalmi érme 2020. évi emlékváltozata 2-2 millió példányban készül. A jegybank elsődleges célja, hogy ezek az érmék a lakosság minél szélesebb köréhez eljussanak, így a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során lehet majd velük találkozni.

A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében biztosítja az érmékhez való hozzájutást. Tekintettel a hatalmas érdeklődésre egy ügyfél címletenként legfeljebb 10 érmét válthat.

A korábbi évek forgalmi érme emlékváltozat-forgalmazási gyakorlatának megfelelően, a kibocsátás napjától a mindkét címletet tartalmazó, ún. első napi díszcsomagolású szett is vásárolható lesz a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában. Az első napon gyártott, verdefényes 10 és 20 Ft-os veretet tartalmazó, sorszámozott díszcsomagolású termékből maximum 12 000 db készíthető. További, legfeljebb 2500-2500 darab érme a 2020. évi díszcsomagolású proof forgalmi érme sor részeként lesz még elérhető várhatóan az év végén, szintén a Pénzverő értékesítési csatornáin keresztül.

Figyelemmel a nagy gyűjtői érdeklődésre, az új 10 és 20 Ft-os emlékváltozatokat most először gyűjtői célú, MNB feliratos rolnis kiszerelésben is forgalmazza a Pénzverő. A korlátozott példányszámú rolnik 50 db 10 Ft-os, vagy 50 db 20 Ft-os verdefényes forgalmi érme emlékváltozatot tartalmaznak. Mivel a gyűjtők számára a rolnis csomagolás többletértékkel bír, a rolnis érméket – hasonlóan az alacsony sorszámozású, hajtatlan forgalmi bankjegyekhez – a névértékhez képest feláras gyűjtői áron lehet majd megvásárolni. A rolnikból fejenként és címletenként 1-1 db lesz megvásárolható, a készlet erejéig.

Csomagolatlan érmékhez – szintén a készlet erejéig, limitált mennyiségben – az MNB Lakossági pénztárán kívül a Pénzverő érmeboltjában (Budapest, V. ker. Báthory u. 7.) is névértéken, címletváltás útján juthatnak hozzá a gyűjtők - zárul az MNB közleménye.

gondola
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsony Gergely utasításokkal látta el az idősotthonok vezetőit
  Nyilvánosságra hozta a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek adott utasításokat hétfőn. A kilencpontos dokumentumot a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai alapján és a második hullámra való felkészülés jegyében állították össze, és egy hónapja küldték el a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek.
 • A 444 főszerkesztője már tíz éve várja az Index megszűnését
  Az Index.hu „megszűnésével” kapcsolatban különösen szembetűnő volt a rivális 444.hu szolidaritása: Uj Péter főszerkesztő egy 2018-as műsorban még azt nyilatkozta, hogy ő a távozását követően már azt is hátbatámadásnak érezte, hogy az Index egyáltalán életben maradt, Dudás Gergelyről, az Index egykori főszerkesztőjéről pedig úgy nyilatkozott: „Ne vicceljünk már, ott volt egy 15 év alatt felépített szerkesztőség, beült, fel kellett vennie tíz embert, óriási teljesítmény!”
 • Már közel húszmillió koronavírus-fertőzött van a világon
  A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.
MTI Hírfelhasználó