New York polgármestere is részt vett a rongálásban
2020. július 11. 01:00

New Yorkban Bill de Blasio, a város Demokrata Párti polgármestere is segített csütörtökön BLM-feliratot mázolni az Ötödik sugárúton az úttesten, a Donald Trump amerikai elnök tulajdonában álló ház előtt.

A citromsárga óriásbetűkkel felfestett Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) feliratot többen és több órán keresztül készítették a Trump-toronyépületnél. Bill de Blasio polgármester azt nyilatkozta: az úttestre felfestett szavak „felszabadítják az Ötödik sugárutat”.

„Mutassuk meg Donald Trumpnak azt, amit nem ért meg, fessük fel éppen az ő otthona előtt” – mondta a Demokrata Párti politikus, akinek afroamerikai felesége is segédkezett a festésben.

Az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt egy sor Twitter-bejegyzésben „a gyűlölet jelképének” nevezte az Egyesült Államokban egyre több helyen az úttestre felfestett BLM-feliratokat, és amikor tudomást szerzett arról, hogy az Ötödik sugárúton is felfestik, akkor azt írta, hogy ezzel „elcsúfítják ezt az elegáns sugárutat”.

Az úttesten lévő BLM-feliratok elcsúfítása vagy átfestése gyűlölet-bűncselekménynek minősül, legalábbis erre enged következtetni, hogy szerdán egy kaliforniai kisvárosban gyűlölet-bűncselekmény vádjával indítottak büntető eljárást egy házaspár ellen, mert az amerikai nemzeti ünnep napján, július 4-én, fekete festékkel elkezdték átfesteni a sárga óriásbetűket.

Nicole és David Nelson, a San Franciscótól mintegy hatvan kilométernyire délnyugatra fekvő Martinez városka lakói, a belvárosban lemázolt járdán kezdték fekete festékkel lefedni a sárga BLM-betűket. A rendőrségi közlemény szerint „festékes dobozokkal és festőhengerekkel jelentek meg, azzal a kifejezett céllal, hogy barbár módon tönkretegyék a falfestményt”. A közlemény hangsúlyozta azt is: „a közösség jelentős időt szentelt arra, hogy elkészítse a falfestményt”, amelyet a házaspár „gyűlölködő és értelmetlen módon” megpróbált átmázolni.

A Nelson házaspár ellen nemcsak gyűlölet-bűncselekmény, hanem vandalizmus és vandalizmus elkövetésére alkalmas eszközök birtoklása miatt is vádat emeltek.

MTI
Címkék: