Már Varsót is zavarják az álhírek: bekérették a német ügyvivőt
2020. július 9. 15:44

Bekérették a lengyel külügyminisztériumba szerdán a német ügyvivőt a heves elnökválasztási kampányról tudósító német sajtó állítógos részrehajlása miatt.

– Lengyelország elutasítja a manipulációt és az egyoldalú értékeléseket a német sajtóban és a német társtulajdonban lévő lengyel sajtóorgánumokban megjelent cikkekben, amelyek azt az egyértelmű benyomást keltik, hogy a lengyel elnökválasztáson induló egyik jelöltet támogatják a voksolás küszöbén – olvasható a varsói külügyi tárca dpa német hírügynökségnek eljuttatott állásfoglalásában.

 

Duda sem hagyta szó nélkül

A varsói német nagykövetség megerősítette a megbeszélés tényét, de további részleteket nem osztott meg. A német ügyvivő bekéretésére azt követően került sor, hogy Andrzej Duda lengyel elnök pénteken élesen bírálta a svájci-német Ringier Axel Springer kiadó tulajdonában lévő Fakt című lengyel bulvárlapot, amely címlapján számolt be egy elnöki kegyelemben részesített elitélt pedofilról. Egyes lengyel politikai kommentátorok szerint a bulvárlap vitatott címlapját akár úgy is lehetett értelmezni, mint ami arra utal, hogy az elnök maga is szexuális bűnöző.

Kormányzati tisztségviselők korábban elmondták, hogy a kegyelem nem vonatkozott az elítélt börtönbüntetésére, amelyet egyébként teljes egészében letöltött, hanem csak az áldozattal kapcsolatos távoltartási végzésre. Az időközben felnőttkorú áldozat pedig saját maga kérte a végzés hatályon kívül helyezését.

– Német támadás újabb példáját látjuk ebben a választásban … , ami ezúttal ellenem irányul – hangsúlyozta Duda pénteken.

Függetlenobjektív tudósítók?

A lengyel elnök élesen bírálta a Die Welt című német lap varsói tudósítóját is, aki azt írta, hogy amennyiben Duda kihívója, Rafal Trzaskowski győzne a voksoláson, az enyhülést hozna a lengyel-német kapcsolatokban.

Fej-fej mellett az elnökjelöltek

Andrzej Duda lengyel elnök, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje vezeti a népszerűségi listát az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt 47 százalékkal, míg Rafal Trzaskowski, a liberális Polgári Platform jelöltje, varsói főpolgármester a szavazatok 46 százalékára számíthat a Társadalmi Változások nevű közvélemény-kutató intézet által a wPolityce.pl oldal számára készített felmérés szerint. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, Trzaskowski pedig 30,5 százalékot, de utóbbi a második fordulóban számíthat a kiesett centrista jelölteket támogatók voksára. (MTI)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsony Gergely utasításokkal látta el az idősotthonok vezetőit
  Nyilvánosságra hozta a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek adott utasításokat hétfőn. A kilencpontos dokumentumot a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai alapján és a második hullámra való felkészülés jegyében állították össze, és egy hónapja küldték el a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek.
 • A 444 főszerkesztője már tíz éve várja az Index megszűnését
  Az Index.hu „megszűnésével” kapcsolatban különösen szembetűnő volt a rivális 444.hu szolidaritása: Uj Péter főszerkesztő egy 2018-as műsorban még azt nyilatkozta, hogy ő a távozását követően már azt is hátbatámadásnak érezte, hogy az Index egyáltalán életben maradt, Dudás Gergelyről, az Index egykori főszerkesztőjéről pedig úgy nyilatkozott: „Ne vicceljünk már, ott volt egy 15 év alatt felépített szerkesztőség, beült, fel kellett vennie tíz embert, óriási teljesítmény!”
 • Már közel húszmillió koronavírus-fertőzött van a világon
  A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.
MTI Hírfelhasználó