A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése
2020. július 8. 14:36

A szúnyogcsípés a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat hazánkban is. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek.

Az utazások alkalmával szerzett szúnyogcsípések veszélyei
 
A különböző szúnyogfajok, mint az Anopheles fajok, Aedes fajok, a púposszúnyogok vagy a lepkeszúnyogok a trópusokon vagy a Földközi-tengernél betegségeket terjesztenek. A legtöbb ilyen fertőzés ellen nincs védőoltás, sem speciális megelőzési lehetőség. Az egyetlen hatékony védelem magának a szúnyogcsípésnek a megelőzése.

A különböző szúnyogfajok, mint az Anopheles fajok, Aedes fajok, a púposszúnyogok vagy a lepkeszúnyogok a trópusokon vagy a Földközi-tengernél betegségeket terjesztenek. A legtöbb ilyen fertőzés ellen nincs védőoltás, sem speciális megelőzési lehetőség. Az egyetlen hatékony védelem magának a szúnyogcsípésnek a megelőzése.

A szúnyogok többek között a következő betegségek átvivői lehetnek:

- Malária, chikungunya láz, kala-azar, Phlebotomus-láz, Sindbis-láz és nyugat-nílusi láz, melyek veszélyes lázas betegségek.
- A japán encephalitis az agyhártyagyulladás egy típusa.
- A dengue láz és a sárgaláz belső vérzéseket okoz.
- Onchocerciasis: vakságot okozhat.
- A kután leishmaniasis egy fekély (delhi fekély).
- Az álomkór tünetei hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek. Kezelés nélkül halálhoz is vezethet.
- A limfatikus filariázis egy fájdalmas, nyirokcsomók és nyirokerek duzzanatával járó betegség.
- Zika-láz, mely elsősorban a terhes nőkre és magzataikra jelent súlyos veszélyt.
 
Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?
 
Fizikai megelőzés
 
A szúnyogok szeretik a nedves és meleg klímát. A lárvák állóvizekben fejlődnek, tavakban, mocsaras, lápos területeken, folyók közelében vagy rizsföldeken. Háza közelében ne legyenek a szúnyoglárvák számára megfelelő helyek, így pl. nem üres öntözőkanna és eldugult esőcsatorna. Az esővízgyűjtő tartályt fedje le.
 
A legtöbb szúnyogfaj éjjel és sötétedéskor aktív. (Van azonban egy kivétel, az Aedes fajok, amelyek a dengue láz terjesztői. A faj egyedei nappal is csípnek.) Ezért, főleg este, viseljen hosszú ujjú ruhát, hosszú szárú nadrágot. Könnyű, világos anyagból készült ruhákat viseljen. A szúnyogok nem szeretnek világos felületre szállni. Ne felejtsen zoknit húzni.
 
Az ablakokat és ajtókat védje szúnyoghálóval. Ha van szúnyogháló, ellenőrizze, hogy elég sűrű szövésű-e, és hogy nem lyukadt vagy szakadt-e ki valahol, mielőtt kinyitná az ablakot. A lyukakat legjobban ragasztószalaggal foltozhatja be.
 
Hagyja a klímaberendezést hotelszobájában éjjel-nappal bekapcsolva, mert a szúnyogok kerülik a hűvös helyeket.
 
A szúnyogriasztó UV-lámpák vagy az elektromos szúnyogriasztók a legtöbb fogyasztói teszten rossz minősítést kapnak. Legfeljebb részleges védelmet nyújtanak.
 
A rovarcsípések hatásai
 
Kémiai segítség
 
Sokan úgy gondolják, hogy akit gyakran csípnek meg a szúnyogok, annak állítólag speciális összetételű a vére vagy a szúnyogok által kedvelt illatot párolog ki a bőrük. Valójában ez csak egy tényező a sok közül, mivel a szúnyogok a szag, a testhőmérséklet, és a bőr kipárolgása alapján találják meg a számukra megfelelő célpontot.
 
Vegye el a szúnyogok étvágyát! Este tusoljon le hideg vízzel és fedetlen testrészeit kenje vagy fújja be rovarriasztó szerrel. Ez megváltoztatja a bőr illatát, hőmérsékletét és a kipárolgást is, emellett a bögölyöket, kullancsokat és cecelegyeket is távol tartja.
 
Mindig figyeljen a csomagoláson feltüntetett felhasználási korlátozásokra. A növényi olajok is segíthetnek, így a kókuszolaj, az eukaliptuszolaj vagy a cédrusolaj. Ezek azonban többnyire kevésbé hatásosak, és rövidebb ideig hatnak. Számos rovarriasztó szer tehát szintetikus hatóanyagokat vagy növényi olajokat tartalmaz. Ám sokszor nem biztosítanak hosszú távú védelmet.
 
A csecsemőknél és a három éves kor alatti gyermekeknél még nem szabad rovarriasztó szereket használni. Az ő védelmük érdekében legjobb a mechanikai védekezést választani, azaz megfelelő ruházattal és szúnyoghálóval óvni őket.
 
Vegye figyelembe, hogy az illóolajok, melyek a természetben csak nagyon kis koncentrációban fordulnak elő, nagyobb dózisban sok embernél allergiát válthatnak ki, elsősorban akkor, ha egy időben UV-terhelés is éri a szervezetet.
 
Figyelem! A rovarölő szerek (insekticidek) nem rovarriasztó szerek. A szúnyoghálót és a függönyt se fújja be vele. A rovarölő szerek károsak az egészségre, és allergiát is okozhatnak. Csak szúnyoginváziók esetén szokták alkalmazni őket, ha feltétlen szükséges. Ilyen például a rovarölő spirál, amit a nyaralók célpontját képező országokban gyakran alkalmaznak. Ezek többnyire hatékonyak, azonban ingerlik a légutakat.
 
Ha az éjszakát a sátorban töltik, a hálót és ruhájukat is ajánlott rovarriasztó szerrel befújni. A rovarriasztó szerek használata és a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosítanak.
 
Azonnali segítség a csípés után
 
A szervezet a szúnyogcsípésre a csípés helyén kialakuló viszkető, esetenként fájdalmas, kivörösödéssel és duzzanattal reagál. Hideg vizes borogatás hatására a duzzanat hamarabb lelohad, és a fájdalom is enyhül.
 
A gyulladt duzzanatra és a viszketésre a hideg borogatás mellett hűsítő kenőcsök vagy gélek hozhatnak enyhülést. Többségük olyan hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja annak a receptornak a működését, amihez a hisztamin kötődne, így hatását nem tudja kifejteni.
 
A csípés helyén a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, ezért nem szabad vakarni, különben a seb elfertőződhet és begyulladhat. Tetanusz elleni védőoltásra is szükség lehet. Az emlékeztető oltást tízévente kell beadatni. Ha a szúrás elfertőződött, kezelje fertőtlenítő szerrel.
 
Óvja házi kedvencét is!
 
A szúnyogok a háziállatokra nézve hazánkban is és külföldön is terjesztenek súlyos, életveszélyes betegségeket. A megelőzés lehetőségeiről kérdezze állatorvosát!

 

 


 
webbeteg.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó