Komáromban koncertezik Pál István Szalonna és bandája
2020. július 7. 21:48

A Komáromi Jókai Színház és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ következő koprodukciós rendezvényére készül. Július 12-én, vasárnap 18 órától a magyar népzenei élet egyik legjelentősebb, idén 15 éves zenekara, Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet, Trianon 100. évfordulójára emlékezve.

Pál István Szalonna és Bandája nem ismeretlen a komáromi közönség számára, hiszen már korábban is koncerteztek a Felvidéken. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai.

Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás.

Rendszeres fellépői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel szerepeltek mind Európában, mind pedig a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban.

2006-ban Magyarország küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált nekik többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a koncert után a következőket mondta, "Zene, melyben benne van a magyar nép szíve, lelke”...

Az elmúlt években három nagylemezük jelent meg, az Örömzene, a Népzene a Kárpát-medencéből és az Úton című albumok. Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festival-on minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott „Fölszállott a páva” népzenei vetélkedőjén is komoly elismerésben részesültek, mint a verseny házigazda zenekara. A zenekar énekesnője, a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a népművészet ifjú mestere, Pál Eszter.

Pál Istvánt, a zenekar vezetőjét, 1992-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki a magyar kultúra megőrzéséért, 1999-ben a népművészet ifjú mestere lett, 2006-ban a Magyar Rádió eMeRTON díjjal jutalmazta és még ebben az évben az Artisjus az év előadójának választotta. 2015 március 15-én az emberi erőforrás miniszterétől a legkiemelkedőbb zenei kitüntetést vehette át, a Liszt Ferenc-díjat. Az elmúlt esztendőkben a zenekar három tagjával, Karacs Gyulával, Doór Róbertel és Gombai Tamással a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehették át zenei munkásságukért.

Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják a Kárpát-medence legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.

A zenekar tagjai: Pál Eszter (ének), Pál István Szalonna (hegedű), Gombai Tamás (hegedű), Karacs Gyula (brácsa), Ürmös Sándor (cimbalom), Gera Attila (fúvós hangszerek) és Doór Róbert (nagybőgő).

Pál István Szalonna és bandája jótékonysági népzenei koncertjére a Komáromi Jókai Színházban kerül sor, július 12-én 18 órakor, jegyek még korlátozott számban kaphatóak a színház jegypénztárában, vagy a koncert előtt egy órával is megvásárolhatók.

A koncert bevételét a komáromi kulturális élet két legfontosabb intézményének támogatására ajánlották fel a művészek.

Varga Emese

felvidek.ma
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó