Komáromban koncertezik Pál István Szalonna és bandája
2020. július 7. 21:48

A Komáromi Jókai Színház és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ következő koprodukciós rendezvényére készül. Július 12-én, vasárnap 18 órától a magyar népzenei élet egyik legjelentősebb, idén 15 éves zenekara, Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet, Trianon 100. évfordulójára emlékezve.

Pál István Szalonna és Bandája nem ismeretlen a komáromi közönség számára, hiszen már korábban is koncerteztek a Felvidéken. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai.

Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás.

Rendszeres fellépői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel szerepeltek mind Európában, mind pedig a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban.

2006-ban Magyarország küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált nekik többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a koncert után a következőket mondta, "Zene, melyben benne van a magyar nép szíve, lelke”...

Az elmúlt években három nagylemezük jelent meg, az Örömzene, a Népzene a Kárpát-medencéből és az Úton című albumok. Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festival-on minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott „Fölszállott a páva” népzenei vetélkedőjén is komoly elismerésben részesültek, mint a verseny házigazda zenekara. A zenekar énekesnője, a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a népművészet ifjú mestere, Pál Eszter.

Pál Istvánt, a zenekar vezetőjét, 1992-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki a magyar kultúra megőrzéséért, 1999-ben a népművészet ifjú mestere lett, 2006-ban a Magyar Rádió eMeRTON díjjal jutalmazta és még ebben az évben az Artisjus az év előadójának választotta. 2015 március 15-én az emberi erőforrás miniszterétől a legkiemelkedőbb zenei kitüntetést vehette át, a Liszt Ferenc-díjat. Az elmúlt esztendőkben a zenekar három tagjával, Karacs Gyulával, Doór Róbertel és Gombai Tamással a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehették át zenei munkásságukért.

Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják a Kárpát-medence legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.

A zenekar tagjai: Pál Eszter (ének), Pál István Szalonna (hegedű), Gombai Tamás (hegedű), Karacs Gyula (brácsa), Ürmös Sándor (cimbalom), Gera Attila (fúvós hangszerek) és Doór Róbert (nagybőgő).

Pál István Szalonna és bandája jótékonysági népzenei koncertjére a Komáromi Jókai Színházban kerül sor, július 12-én 18 órakor, jegyek még korlátozott számban kaphatóak a színház jegypénztárában, vagy a koncert előtt egy órával is megvásárolhatók.

A koncert bevételét a komáromi kulturális élet két legfontosabb intézményének támogatására ajánlották fel a művészek.

Varga Emese

felvidek.ma
Címkék:
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Házi karanténban több mint húszezer ember
    Hétfőn 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi, online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó