Európai Molekuláris Biológiai Szervezet: Szathmáry Eörs örökös tag
2020. július 7. 18:34

Örökös tagjává választotta Szathmáry Eörsöt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága kedden az MTI-vel.

Elnökjelölti portrék – Szathmáry Eörs | MTA

A 61 éves tudós - mta.hu

Szathmáry Eörs egyike annak a 63 vezető kutatónak a világból, akiknek az élettudományok terén elért kiváló teljesítménye elismeréseként most örökös tagságot adományozott a rangos szervezet - olvasható a közleményben.

Az 1800 tagot - közöttük 88 Nobel-díjas kutatót - számláló EMBO tudományos közösségéhez idén 52 új tag és további 11 társult tag csatlakozhat a világ 25 országából.

Az 52 új tag az EMBO kormányközi finanszírozást biztosító szervezetének, az Európai Molekuláris Biológiai Konferenciának (EMBC) 18 tagállamából érkezik, a 11 társult tag pedig Ausztráliából, Kanadából, Chiléből, Indiából, Japánból, Szingapúrból, illetve az Egyesült Államokból.

Mint írják, a szervezetbe való bekerülés alapját a tudományos kiválóság és az úttörő kutatótevékenység jelenti. Az újonnan csatlakozók az élettudományok számos területén végeznek kutatásokat: többek között az idegtudomány, a növénybiológia, a sejtbiológia, a szignáltranszdukció (jelátvitel), a fejlődés, a molekuláris medicina és az immunológia terén.

A közlemény idézi Maria Leptint, az EMBO igazgatóját, aki szerint az új tagok mindegyike Európában és világszerte hozzájárult az élettudományok terén folyó kutatások sikeréhez. Az EMBO tagjai a szervezetben végzett munkájuk révén támogatják a tehetséges kutatókat, ösztönzik az együttgondolkodást, hozzájárulnak a tudományos kiválóságra törekvő nemzetközi kutatási környezet fejlesztéséhez, és egyúttal a jövő építéséhez - hangsúlyozta az igazgató.

Az EMBO tagjai több módon is aktív szerepet vállalhatnak a szervezet munkájában: tisztséget tölthetnek be az EMBO Tanácsában és bizottságaiban, fiatal kutatókat mentorálhatnak, illetve részt vehetnek különböző tevékenységekben, mint amilyen például a megalapozott tudománypolitika népszerűsítése. Emellett támogatják a szervezetet abban, hogy a legmagasabb minőséget tudja biztosítani az EMBO jövőbeni tagjainak, a posztdoktori kutatóknak a kiválasztásában, a szervezet által kínált kurzusok és workshopok kialakításában.

Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet 1963 óta ismeri el az élettudományok kiváló kutatóit tagjaiként - ekkor választotta meg az EMBO Tanácsa az első 150 tagot.

Germany EMBO Finance Officer – Administration and Finance/Fellowships 2018

Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet jelvénye

Azóta a tagok minden évben új tagokat jelölhetnek, illetve választhatnak, akik csatlakozhatnak az egyre bővülő illusztris kutatói közösséghez - áll a közleményben.  

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó