Listázná a rasszistának tartott vállalatokat a holland kormány
2020. július 5. 16:38

Sok ezer eurót fizethetnek a faji, nemi vagy szexuális alapon diszkrimináló holland vállalatok egy friss törvénytervezet szerint. A szigor a jövőre esedékes parlamenti választásoknak is szólhat.

Bár Európa-szerte nagy port kavart Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentése, miszerint liberális kormánya nem kér bocsánatot az ország gyarmat- és rabszolgatartó múltja miatt, Hágában máris gyártják az átfogó diszkriminációellenes jogszabályokat. A rasszizmusellenesség nevében a héten benyújtottak például egy olyan törvényjavaslatot, amely keményen büntetné azokat a vállalatokat, amelyek nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a kisebbségek munkaerőpiaci integrálására. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy még a liberális Hollandiában is van faji, nemi és szexuális alapú megkülönböztetés.

– Ha Ahmednek vagy Saridának hívnak, kevésbé valószínű, hogy munkát kapsz, mint ha Wouter vagy Anna lenne a neved – vázolta a helyzetet Tamara van Ark foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős államtitkár, a Rutte-féle liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) politikusa. Elmondása szerint a jövőben az országban bejegyzett cégeknek írásban kell majd bizonyítaniuk, hogy eleget tesznek a faji, nemi és szexuális alapú megkülönböztetés leküzdésének.

Amennyiben nem dolgoznak ki ilyen stratégiát, nem színesítik a munkaerő összetételét, a vállalat méretétől függően akár 4500 eurós – közel másfél millió forint értékű – bírsággal is sújthatják őket. Mindezen felül a hágai kormány attól sem riad majd vissza, hogy nyilvánosan nevesítse a nem kellően sokszínű vállalatokat.

A hágai kabinet vezetője elveti a közös eurózóna-költségvetés tervét Fotó: MTI

A holland kabinet egy friss felméréssel indokolta a jogszabály beterjesztését, miszerint a munkaadók hatvan százalékának nincs a kisebbségek foglalkoztatására irányuló stratégiája. Egy további szempontként szerepelt, hogy a hollandiai munkaközvetítő cégek előnyben részesítik a tősgyökeres hollandokat a bevándorló hátterű személyekkel szemben. Mint kiderült, hetvennyolc ilyen vállalatnak több mint a fele diszkriminálta a törököket, a marokkóiakat és a szurinámiakat.

A tizenhétmilliós Hollandiában több mint hárommillió ember bevándorló hátterű, közülük közel kétmillióan származnak Európán kívülről. A multikulturalizmus jelentette kihívások és az integráció működőképessége így állandó vitatéma a vezető politikai pártok között.

Mark Rutte alig egy hónapja azzal vívta ki a bevándorlásellenesek haragját, hogy rasszistának minősítette a hollandoknál is közkedvelt krampuszt, Fekete Pétert. Mint mondta, reméli, hogy sikerül ezt a hagyományt eltüntetni a köztudatból. Pár éve egyébként még a liberális holland miniszterelnök volt az, aki megvédte a Mikulás segítőjét, mondván: Fekete Péter bőrszíne fekete, ezzel pedig nem lehet mit tenni. Rutte egyre liberálisabb nézeteit sokan annak tudják be, hogy jövőre választásokat tartanak az országban, a lassan tíz éve szolgáló miniszterelnök pedig újraválasztása esetén Hollandia leghosszabban hatalmon lévő kormányfőjévé válhatna.

Judi Tamara

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó