Berlusconi szerint a jobbközép választások nélkül is kormányra kerülhet
2020. július 5. 15:15

Választások nélküli olaszországi kormányváltás lehetőségét vázolta fel Silvio Berlusconi többszörös volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke, aki új parlamenti többség létrehozását szorgalmazta az Il Giornale című napilapban vasárnap.

Silvio Berlusconi kijelentette, a Giuseppe Conte vezette kormány teljesen alkalmatlan a koronavírus-járvány kezelésére. Hozzátette, a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válságban azonban egyáltalán nem tartja biztosnak az előrehozott választásokat.

A Hajrá Olaszország (FI) elnöke a jobbközép koalíció szombati római tömegdemonstrációja után nyilatkozott, amelyen Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is azonnali választásokat sürgetett. A nyolcvanhárom éves Berlusconi nem volt jelen személyesen, őt a párt alelnöke, Antonio Tajani képviselte.

Silvio Berlusconi kifejtette, hogy ha mégsem lesznek rövid időn belüli választások, a kormányt új parlamenti többséggel is le lehet váltani. A politikus arra utalt, hogy a jobbközép új szövetségekkel át tudja alakítani a jelenlegi parlamenti erőviszonyokat "új és jobb" kormány létrehozásával. "Máskülönben azt kockáztatjuk, hogy Giuseppe Conte és az Öt Csillag Mozgalom további két-három évig a helyén marad" - tette hozzá Silvio Berlusconi.

Az egykori négyszeres miniszterelnök korábban is utalt arra, hogy a Hajrá Olaszország választások helyett parlamenti kormányváltásban gondolkodik. A járványkorlátozások feloldása után újraindult római parlamentben a kormánypártok - az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) - folyamatosan veszítenek többségükből, elsősorban a felsőházban. Az M5S-ből kilépőkből sokan a Liga soraiba ülnek át, a Hajrá Olaszország szenátorai és képviselői pedig a Matteo Renzi vezette kormányerőhöz, az Élő Olaszországhoz pártolnak át. Utóbbi a Silvio Berlusconi és Matteo Renzi közti paktumra utal: így a FI "beszivárog" az egyik kormánypártba, növelve ennek erejét a PD-vel és az M5S-szel szemben. A parlamenti főpróba a július 15-i szavazáskor lehet, amikor Giuseppe Conte támogatást kér az uniós pénzek felhasználásához.

Sajtókommentárok szerint egyre gyakoribb az egyeztetés Giuseppe Conte miniszterelnök és Berlusconi örökös jobbkeze, Gianni Letta között. A Hajrá Olaszország régóta jelzi, hogy kész támogatni a kormányt az európai forrásfelhasználásban, ha ezzel új kormánytöbbség alakulhat ki.  

Silvio Berlusconi egységesnek nevezte az egyre inkább a Salvini-Meloni páros vezette jobboldali koalíciót. Megjegyezte azonban, hogy a Ligával és az Olasz Testvérekkel ellentétben a  Hajrá Olaszország keresztény, Európa-barát, az Európai Néppárt tagja, valamint az egyetlen baloldalellenes centrumpártnak számít.

Elemzők szerint a hat százalék körüli Hajrá Olaszország önálló utat keres a huszonhat százalékos Liga és a tizenöt százalékra ugrott Olasz Testvérek mellett.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 • Történelmi léptékű fejlesztéseket készít elő a kormány Budapesten
  Jelentősen gyorsabb lehet a közlekedés Budapest és az elővárosok között a nagyszabású 5-ös metró projekt megvalósulásával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó