Újabb bécsi tüntetés: importáljuk a konfliktusokat Európába
2020. július 5. 14:59

Szélsőbaloldali csoportok tüntettek Bécsben. Bírálták az osztrák kormány szigorú bevándorláspolitikáját és kritizálták a Szürke Farkasok nevű török ultra-nacionalista szervezetet is. A menet szándékosan azon a helyen ért véget, ahol a múlt heti zavargások kirobbantak. A radikális baloldal menetét rengeteg rendőr biztosította.

Nyugat-Európa a 2015–2018-as terrorhullám után most tüntetésekkel néz szembe, a cél pedig ugyanaz, a kontinens destabilizálása – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1-en.

A szakember úgy fogalmazott, konfliktusimport zajlik Európában, melynek haszonélvezői a kibocsátó országok és nem állami szervezetek, például egyes kurd és palesztin szervezetek.

Továbbá hasznot húznak az eseményekből az európai szélsőbaloldali szervezetek is, melyek humanitárius jelszavak mögé bújva a politika és társadalom destabilizálására, káoszteremtésre törekszenek. Ez zajlott 2015 és 2018 között a terrorizmus eszközeivel és ez történik most is a Nyugat-Európa utcáit elborító tüntetésekkel – mutatott rá a kutató.

Most egy olyan fázisba lépünk, amellyel ugyanez a cél. A tüntetések veszik át a terrorizmus helyét, de ugyanazzal a céllal – tette hozzá.

Ha megvizsgáljuk azt, hogy milyen megmozdulások történtek Európában George Floyd halála után, a róla szóló megemlékezések álcája alatt, akkor azt látjuk, hogy a demonstrációkon, tüntetéseken kiabált jelszavak nagyon sok esetben teljes mértékben helyi célokra összpontosultak – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ismét szélsőbaloldali csoportok szerveztek tüntetést Bécsben

A múlt hét kezdete óta ez volt az ötödik tüntetés, mely ezúttal békésen ért véget. A mottó és a helyszínválasztás nem volt véletlen, ezúttal a „férfierőszak“ ellen tüntettek. Csak úgy mint múlt hét szerdán, amikor a nők elleni erőszak ellen hirdettek tüntetést, ugyancsak baloldaliak és a kurdok egy csoportja – mondta Noll Katalin tudósító.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a tüntetők menete a Keplerplatzon ért véget, a kerület azon pontján, ahol múlt hét pénteken kitörtek a zavargások.

Több százan vettek részt a tüntetésen, többen füstfáklyákkal a kezükben vonultak, transzparensekkel hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszak ellen, illetve a férfierőszak elleni akciók fontosságára – részletezte.

Kurd és török tüntetőket választanak el egymástól osztrák rendőrök Bécsben 2020. június 27-én (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Az esemény során elhangzott beszédek nemcsak az „Ausztriában tapasztalható férfierőszakra”, illetve a „világszerte tapasztalható erőszakra” hívták fel a figyelmet, hanem nehezményezték az osztrák belpolitika migránsokkal szembeni álláspontját. A tüntetők ugyanis úgy vélték, hogy az osztrák belpolitikai kollektíve a migrációs hátterű, Ausztriában élő embereket teszi felelőssé a zavargásokért.

Ausztria a törököket tette felelőssé a zavargásokért

Múlt héten török nacionalisták támadtak rá a tüntetőkre, ami politikai viszályt okozott Ausztria és Törökország között. Az események megítélése miatt a török nagykövet többször is nyilatkozott az osztrák sajtónak, miszerint Törökország nehezményezi, hogy Ausztria elsősorban a törököket tette felelőssé a zavargásokért.

Ausztria többször hangsúlyozta, hogy a zavargáson jelen volt a Szürke Farkasok nevű török ultra-nacionalista szervezetet, és hogy ők provokálták a tömeget. A török nagykövet azonban úgy véli, hogy a kurdok legalább annyira felelősek a történtekért, és az ő részükről is volt jelen terrorszervezet.

Az osztrák politikai ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy Ausztriában gyülekezési jog és szólásszabadság van érvényben, és ezt mindenkinek joga van szabadon gyakorolni.

Az osztrák  belügyminiszter hangsúlyozta, hogy mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a törökországi állapotok átterjedjenek és minden eszközzel fel fognak lépni az erőszak ellen.

Folyamatban van a zavargásokon készült képek és a videófelvételek értékelése, és megállapítható, hogy a tizenegy őrizetbe vett között két török állampolgárságú fiatal is van. A zavargáson hét rendőr is megsérült, közülük két rendőrt egy robbanó petárda sebesített meg.

Susanne Raab osztrák integrációs miniszter is megszólalt a történtekkel kapcsolatban.

Egyre többen emlegetik Ausztriában az elhibázott integrációt, ezért a miniszter szeretne erre nagyobb figyelmet fordítani a közeljövőben.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó