Kerteket, pincéket, garázsokat öntöttek el a pénteki villámárvizek
2020. július 4. 21:47

Kerteket, pincéket, garázsokat öntött el a vihar Magyarországon. Több helyen a házakból kellett szivattyúzni a vizet, és volt, ahol homokzsákokkal tudtak csak védekezni. Három megyéből is jeleztek károkat. A katasztrófavédelem munkatársai késő estig megállás nélkül szivattyúztak – hangzott el az M1 Híradójában.

Vörös, iszapos víz árasztotta el Debrecen belvárosát péntek este. Rövid időn belül hatalmas mennyiségű csapadék zúdult a városra, ami a táblákkal jelzett munkaterületet is ellepte.

Az egyik szépségszalonban tíz centis vízben állt az összes berendezés. Órákon át szivattyúztak, közben pedig vödrökkel és lapátokkal is próbálták kimerni a vizet. A társasházakba és garázsokba is befolyt a víz.

A viharos szél több helyen fákat csavart ki. A kidőlt fák utcákat torlaszoltak el, az egyik, csaknem 15 méter magas fa pedig egy kerítésre és egy autóra borult.

A pincékbe és a garázsokba is betört a víz Mezőkövesden. Az egyik városrészben több utca is víz alá került. Az esőzés sok helyen villámárvizet okozott.

Karcagon a víz utcákat és kerteket öntött el. Sokan homokzsákokat védekeztek.

A katasztrófavédelemhez folyamatosan érkeztek a bejelentések. A karcagi tűzoltók mellett a kisújszállási önkormányzat munkatársai is segítettek szivattyúzni.

„A katasztrófavédelem megyei műveletirányítására csaknem egy óra alatt körülbelül 70 riasztás érkezett, jellemzően vízkárokról. A felgyülemlett csapadékvizet nem tudta elvezetni a város hálózata, mindez felgyülemlett az utcákon” – mondta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint ma az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordulhatnak elő viharok. De a következő napokban hasonló esőre már nem kell számítani.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik, hatásos és biztonságos
    Tárgyal a kormány a kínai Sinopharm gyártó vakcinájának beszerzéséről, amely elölt vírussal működik. A kínai vakcina bevált, már a világháború előtti járványhelyzetekben is bizonyított, megfelelően hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Müller Cecília. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1,775 millió ember jelentkezett az oltásra – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
  • Japán követné Magyarország családvédelmi politikáját
    A magyar kormány családvédelmi intézkedéseinek köszönhetően hazánkban sikerül felvenni a harcot a kedvezőtlen demográfiai tendenciákkal. Japán is súlyos problémákkal küzd, ezért most a magyar modellt tanulmányozzák – erről is tárgyalt az elmúlt időszakban Novák Katalin családokért felelős miniszter.
  • Párizs elesett? - Külföldre vagy vidékre menekül a francia középosztály
    Egyre több iskolázott, középosztálybeli francia költözik külföldre vagy vidékre a migránsok jelentette veszélyek miatt. „Biztonságról szó sincs, még a rendőrök esetében sem” – jelentette ki Laurent Obertone francia oknyomozó újságíró a Kossuth Rádiónak adott interjúban.
MTI Hírfelhasználó