Fel akarta robbantani a londoni Szent Pál-székesegyházat - életfogytiglan
2020. július 3. 14:54

Életfogytiglani börtönre ítéltek pénteken egy angol nőt, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet támogatója volt és a londoni Szent Pál-székesegyház felrobbantására szőtt terveket.

St Paul's bomb plot: IS supporter Safiyya Shaikh pleads guilty - BBC News

A terrorista - bbc.com

A 36 éves, Londonban született Michelle Ramsdennek, aki a Safiyya Shaikh nevet vette fel, a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - pénteki végzése alapján legalább 14 évet kell rács mögött töltenie.
   
Shaikh-ot tavaly októberben vették őrizetbe egy kiterjedt elhárítási akció eredményeként.
   
Akkor került a brit terrorelhárító szolgálatok látókörébe, amikor két hónappal őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez.
   
Az ügyészek által a bíróságon bemutatott - Shaikh által egy online portálon a titkosszolgálati tiszteknek továbbított - üzenetekben az volt olvasható, hogy a merénylőjelölt "nagyon sok embert" akart megölni, és ennek elsődleges helyszínéül az anglikanizmus londoni főtemplomát, a Szent Pál székesegyházat szemelte ki.
   
Az üzenetekből az is kiderült, hogy Safiyya Shaikh tavaly karácsonykor vagy idén húsvétkor akarta elkövetni a terrorcselekményt.
   
A vádirat szerint fel is kereste a London belvárosában, a City pénzügyi központja mellett emelkedő hatalmas székesegyházat, videót készített róla és ezt elküldte az általa támogatóknak hitt titkosszolgálati ügynököknek.
   
A videóhoz mellékelt üzenetében közölte, hogy a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet, és le akarta rombolni az egész templomot.
   
A Szent Pál székesegyház London anglikán püspökének székhelye, a brit főváros egyik legismertebb nevezetessége.
   
Itt tartotta esküvőjét 1981. július 29-én Károly walesi herceg, a brit trón várományosa, II. Erzsébet királynő fia és a néhai Diana hercegnő.
   
A tárgyaláson bemutatott bizonyítékokból kiderült, hogy Shaikh egy szállodát is fel akart robbantani, majd öngyilkos pokolgépes merényletet akart elkövetni a londoni metróban.
   
A merénylőjelöltet a rendőrség olyan veszélyesnek ítélte, hogy ügyét a brit elhárítás (MI5) a legsürgősebben felderítendő esetek közé sorolta.
   
Safiyya Shaikh ellen a hatóságok terrorcselekmény végrehajtására tett előkészületek címén emeltek vádat.
   
Shaikh az Old Bailey eljáró bírói tanácsa előtt elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült. Kijelentette: tervéhez a Srí Lankán keresztény kegyhelyek és szállodák ellen tavaly húsvétkor elkövetett merényletsorozatból merítette az ötletet.
   
Srí Lankán 2019 húsvét vasárnapján három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás. A merényletsorozatban 259-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta az ötszázat.

Szent Pál-székesegyház | LondoniJegyek.com – jegyet válthat London összes  járművére és látványosságára!

A célpont katedrális - londonijegyek.com
   
A kilenc elkövető az Iszlám Állammal kapcsolatban álló egyik helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó