Franciaország nem nyújtott segítséget a fedél nélküli élő menekülteknek
2020. július 2. 13:28

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elmarasztaló ítéletet hozott a francia állam ellen, mivel az megtagadta a fedél nélkül élő menekülteknek nyújtandó segítséget, tehát megsértette a nemzetközi egyezményben foglalt kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát.

Az öt - afgán, orosz, iráni és grúz állampolgárságú - menedékkérő panaszos azután fordult a bírósághoz, miután a francia hatóságok megtagadták tőlük a pénzügyi támogatást, amelyre az ország törvényei értelmében jogosultak lettek volna, így "embertelen és megalázó körülmények közé kényszerültek, megfosztva létfenntartáshoz szükséges alapvető eszközöktől".

A testület ítéletéből kiderül, hogy az érintettek, fedél és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül, valamint megélhetési lehetőségek hiányában éltek több hónapon keresztül, folyamatosan attól tartva, hogy megtámadják vagy kirabolják őket. Az öt felperesből három, hosszú idő után kapott csak ideiglenes támogatást, továbbá menedékkérelmük regisztrálásához kapott határidő olyan rövid volt, hogy nem tudták beszerezni a regisztráláshoz szükséges dokumentumokat.

Az ítélet hangsúlyozza, hogy Franciaországban a menekültüggyel foglalkozó szervek túlterheltek a menedékkérelmek 2007 óta folyamatosan növekvő száma miatt, továbbá elismeri, hogy a francia állam számos létesítményt kiépített a menedékkérők számára, azonban, megítélésük szerint ez nem menti fel az államot az emberi jogok tiszteletben tartása alól.

A bírák ítéletükben 10 illetve 12 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítéltek meg a sértetteknek. Egy hónap alatt ez a negyedik alkalom, hogy testület elmarasztaló ítéletet hozott Franciaország ellen.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 • Történelmi léptékű fejlesztéseket készít elő a kormány Budapesten
  Jelentősen gyorsabb lehet a közlekedés Budapest és az elővárosok között a nagyszabású 5-ös metró projekt megvalósulásával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó