113 bányász vesztette életét egy földcsuszamlásban, Mianmarban
2020. július 2. 12:33

(Fotó: MTI/EPA/Mianmari tűzoltóság/Myanmar Fire Services Department)

Száztizenhárom bányász meghalt Mianmar északi részén egy jádebányánál történt földcsuszamlásban – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A bányászok a Kacsin állambeli Hpakant térségében dolgoztak egy kőfejtőnél, amikor egy tóba belecsúszott egy meddőhányó. Más jelentések arról szólnak, hogy egy 300 méter magas szikla csúszott a tóba.

A kiáramló iszap és víz bányászok tucatjait temette maga alá.

A bányászok jádekövet termeltek ki a területen, ahol heves esőzések voltak az elmúlt időben – tudatta a Facebookon a tűzoltóság egyik tisztviselője.

A mianmari tájékoztatási minisztérium egyik képviselője Lin Maung azt mondta, hogy száz holttestet emeltek ki. A többi bányász holtteste még az iszapban van. A halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, a térségben, ahol a jogilag hiányosan szabályozott bányákban általában gyakoriak a földcsuszamlások és más jellegű balesetek.

(Fotó: MTI/EPA/Mianmari tűzoltóság/Myanmar Fire Services Department)

A helyi média arról számolt be, hogy az elmúlt években többtucatnyian meghaltak már a területen.

A meddőhányóknál ugyanis rengetegen dolgoznak azon, hogy a hulladékban maradt kisebb köveket kigyűjtögessék.

Egy bányász elmondta, látta, hogy felgyülemlett törmelékhegy készül belecsúszni a tóba. Nem sokkal később emberek menekülésre szólították fel társaikat. Perceken belül a bányászokat maga alá gyűrte az iszap és eltűntek. Senki sem tudott már segíteni nekik – tette hozzá a szemtanú.

A mianmari kormány 2016-os hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy megtisztítja az iparágat a visszás viszonyoktól, de azóta semmi sem változott. Az országban egy 2016–2017-es hivatalos adat szerint mintegy 750 millió amerikai dollár értékű követ adtak el, főleg Kínába. Szakértők szerint az eladások valódi mértéke ennél nagyobb.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 • Történelmi léptékű fejlesztéseket készít elő a kormány Budapesten
  Jelentősen gyorsabb lehet a közlekedés Budapest és az elővárosok között a nagyszabású 5-ös metró projekt megvalósulásával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó