ÁSZ: szabályszerűen működött a Jobbik pártalapítványa 2017-2018-ban
2020. július 2. 12:27

A Jobbik Magyarországért Mozgalom pártalapítványa kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit, 2017-2018-ban könyvvezetése és gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat - közölte az Állami Számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint lezárult a 2011-ben alapított Jobbik Magyarországért Alapítvány ellenőrzése. A szervezet célja "a politikai kultúra fejlesztése a magyar nemzettudat, a nemzeti elkötelezettség és a keresztény identitás jegyében". Legfőbb döntéshozó és kezelő szerve az elnökkel és három taggal működő kuratórium volt.

A pártalapítvány 2017-ben 266,2 millió, 2018-ban 270,2 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott, az ellenőrzött években vállalkozási tevékenységet nem folytatott - ismertette az számvevőszék.  
  
Hozzátették: az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az alapítvány kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit. Az alapító okirata és a gazdálkodással összefüggő szabályzatai összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal, ez megteremtette a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás alapjait.   2017-2018-ban - folytatta az ÁSZ - szabályszerű volt a kapott költségvetési támogatások számviteli nyilvántartása, elszámolása, valamint a pártalapítvány által nyújtott támogatások és a ráfordítások elszámolása is.  
  
A pártalapítvány 2017-2018-ban a jogszabályi előírások szerint elkészítette a tevékenységéről szóló éves jelentéseket és az éves számviteli beszámolóit, eleget tett a beszámolók letétbe helyezési kötelezettségének, továbbá közzétette a 2017-2018. évi éves jelentéseit - írták.   Felidézték, a 2015-2016. évi gazdálkodás ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben az ÁSZ megállapította: a pártalapítvány a könyvvezetés és gazdálkodás során 2016-ban nem tartotta be a jogszabályi előírásokat és a támogatások elszámolása területén további intézkedések szükségesek.    
 
A megállapítások alapján az ÁSZ két javaslatot fogalmazott meg. A pártalapítvány az intézkedési tervét elkészítette, az abban foglalt intézkedéseket végrehajtotta, ennek eredményeként 2018-ban javult a szabályozottsága, továbbá az elszámolt ráfordítások bizonylati alátámasztottsága - közölték.    
 
Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a pártalapítvány kuratóriumi elnöke részére javaslatot nem is fogalmazott meg.
MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 • Történelmi léptékű fejlesztéseket készít elő a kormány Budapesten
  Jelentősen gyorsabb lehet a közlekedés Budapest és az elővárosok között a nagyszabású 5-ös metró projekt megvalósulásával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó