Visszaszerezné Szabadkát a VMSZ
2020. június 6. 22:57

A VMSZ visszaszerezné Szabadkát. Ezt jelentette be a vajdasági magyar párt pénteki kampányindítóján. Szerbiában áprilisban tartották volna a választásokat, de a járvány miatt júniusra halasztották. Parlamenti, tartományi és önkormányzati képviselőket választanak két hét múlva. A Vajdasági Magyar Szövetség mindhárom szinten indít jelölteket – hangzott el az M1 Híradójában.

A szabadkai zsinagóga éveken át rogyadozott de a város egykori magyar polgármesterének sikerült elérnie, hogy felújítsák: szerb és magyar kormányzati támogatásból.

A Népszínház a másik nagyberuházás a városban. Ennek a felújítását is magyar polgármester indította el. Szabadkát a balkáni háború után sokáig vezette magyar polgármester. De az utóbbi években már nem. A helyiek szerint ezen változtatni kell.

A szabadkaiak szerint a polgármesternek mindenképpen oda kell figyelnie, hogy ez egy multikulturális város, hogy mindenkivel szót tudjon érteni, a magyarokkal, vagy a szerbekkel.

„Igazi házigazda módjára kell viselkednie. És házigazdaként húznia saját városáért, a saját népéért és az itt élő valamennyi nemzetért” – mondta egy helyi polgár..

A Vajdasági Magyar Szövetség most azon dolgozik, hogy négy év kihagyás után újra magyar polgármestere legyen a Szabadkának. Pásztor Bálint lett a párt polgármester-jelöltje, aki eddig a belgrádi parlamentben volt képviselő.

„Szabadkának, hosszú idő után újra lokálpatrióta polgármesterre van szüksége. Olyan polgármesterre, aki itt született, itt nőtt fel Szabadkán, érzi ennek a városnak minden rezdülését, aki tudja, hogy mi az, hogy Gombkötő utca, aki tudja, hogy hol van a Varázsló kertje, aki tudja, hogy Szabadka évszázadokon át Közép-európai hangulatú város volt” – mondta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) polgármesterjelöltje.

Szerbiában június 21-én háromszintű választást tartanak. A belgrádi parlamentben 250, a tartományi képviselőházban 120 mandátum sorsa dől el. Emellett 170-nél is több helyen tartanak önkormányzati választást is. A legnagyobb vajdasági magyar párt mindhárom szinten indít jelölteket.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint most a szabadkai kampány a legfontosabb. Hozzátette: arról akarják meggyőzni a helyieket, hogy válasszanak VMSZ-es polgármestert.

„Mi azért szállunk most ebben a pillanatban politikai ringbe, hogy arról győzzük meg a szabadkaiakat, a magyarokat és a nem magyarokat, azokat, akik számára Szabadka Közép-európai városként fontos egy fejlődőképes, normális városként fontos, hogy nekünk van erre a pozícióra a legrátermettebb jelöltünk, a Vajdasági Magyar Szövetség listájának a vezetője” – emelte ki Pásztor.

Szabadkán évtizedeken át volt magyar polgármestere. A néhai Kasza Józsefnek a szerbiai rendszerváltozásban is fontos szerepe volt, és a halála után is többször vezette VMSZ-es politikus a várost, de a négy évvel ezelőtti választáson a párt nem kapott többséget Szabadkán. A június 21-ei választáson ezen akarnak változtatni.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
 • II. menet – Szakács és Ungváry visszatért a szorítóba
  Akiket idéznek és akiket nem. Valóban minden az idézettségen múlik?
 • Működött a Fidesz ultimátuma Lánchíd-ügyben
  Karácsony Gergely bejelentette: akár napokon belül elkezdődhet a Lánchíd felújításához szükséges tenderek kiírása. A baloldali főpolgármester ATV-ben tett nyilatkozata azután került adásba, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: a kormánypártok arra kérik a kormányt, vegye kézbe a Lánchíd felújítását, ha rövid időn belül nem lép a főváros.
MTI Hírfelhasználó