A francia belügyminiszter feljelentést tett egy homofób rendőri FB-csoport miatt
2020. június 6. 00:02

Feljelentést tett a párizsi ügyészségen Christophe Castaner francia belügyminiszter egy zárt Facebook-csoportban rendőrök által írt több száz rasszista, homofób és szexista üzenet miatt - adta hírül pénteken a StreetPress francia hírportál.

Deconfining May 11 is not a certainty, but an objective”, nuances ...

A saját rendőreit följelentő, politikailag végtelenül korrekt francia belügyminiszter - archyde.com

"Amennyiben valósnak bizonyulnak, ezek az elfogadhatatlan üzenetek súlyosan sértik a nemzeti rendőrség és csendőrség becsületét, amely erők tagjai a mindennapokban védik a franciákat, a rasszizmussal és a diszkriminációkkal szemben is" - jelezte a tárcavezető környezete.
   
A belügyminiszter a büntető törvénykönyv azon passzusa alapján tett feljelentést, amely minden köztisztviselőnek előírja, hogy amennyiben a hivatala gyakorlása közben szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, azonnal jelentenie kell az ügyészségnek.
   
"Miután egy közösségi oldalnak egy olyan csoportjában történt üzenetváltásokról van szó, amelyről semmilyen információnk nincsen, ezeket a dolgokat ellenőrizni kell" - jelezte a belügyi tárca.
   
A StreetPress tényfeltáró cikke szerint a rendőri erők tagjainak fenntartott, zárt TN Rabiot Police Officiel csoportnak mintegy 8 ezer tagja van. A hírportál azt állítja, hogy nagyon sok gyűlölködő üzenetet váltanak a tagok, amelyekből idézett is a Streetpress.
   
Hat roueni rendőr ellen közben pedig fegyelmi eljárás indult, mert még 2019 decemberében kiderült, hogy a WhatsAppon rasszista üzeneteket küldtek egymásnak - közölte Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója.
   
Az ügyben egy fekete bőrű rendőr tett feljelentést, amikor felfedezte, hogy kollegái rasszista üzenetváltásának lett a célpontja. A rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN vizsgálatot indított 2020 januárban "nem nyilvános súlyos rágalmazás és diszkriminációra való nem nyilvános uszítás" gyanújával.
   
Csütörtökön az Arte Radio és a Medipart tényfeltáró portál elevenítette fel a roueni esetet a rendőri erőszak és rasszizmus elleni keddi párizsi tüntetés miatt, amelyen több mint 20 ezren vettek részt.
   
Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója megerősítette, hogy minden "adminisztratív következtetést" levon a rendőrség ezekből a tettekből, "amelyeknek nincs helyük a rendőrségnél, és a lehető legkomolyabb válaszokat követelik".
   
Szombatra egyébként több francia városban is megmozdulásokat szerveznek a "rendőri erőszak és a rendőrség rendszerszerű rasszizmusa ellen" annak ellenére, hogy a hatóságok emlékeztettek arra, hogy tilos a tíz fő feletti gyülekezés a koronavírus-járvány miatt. A korlátozás legalább július 10-ig van érvényben.
   
Párizsban a rendőri rasszizmus állítólagos áldozatai az Eiffel-torony előtti Mars-mezőre hívják sétára az embereket a társadalmi távolságtartás betartása mellett. A szervezők a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozásokat támogató nemzetközi mozgalmat kívánják kiszélesíteni. A koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére kedd este már több mint 20 ezren tüntettek a párizsi bíróság előtt a rendőri erőszak ellen. Az incidensekkel végződő megmozdulást egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.
   
Felhívásokat tettek közzé tüntetésre Bordeaux-ban, Nantes-ban, Limoges-ban, Poitiers-ban, Marseille-ben, Lille-ben is, Nizzában viszont két megmozdulást szombatra és vasárnapra betiltott a prefektúra.
   
"Azoknak az embereknek, akik tüntetni szeretnének, más kifejezési formát kell találniuk, mert nem felejthetjük el az egészségügyi helyzetet" - vélte pénteken Sibeth Ndiaye kormányszóvivő. A fekete bőrű kormánytag egyébként visszautasította, hogy a francia rendőrség rasszista.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó