Jótékonyan hat az egészségünkre az eper
2020. május 27. 16:13

A tavaszi gyümölcsök egyike a frissen pirosló, illatos és édes eper. Leginkább a finom ízéért szeretjük az epret, és sokunk nem is sejti, milyen jótékonyan hat az egészségünkre ez a bogyós gyümölcs.

Az eper felszínét apró magvak borítják, melyek gazdag C- és B6-vitamin források, illetve olyan nyomelemeket tartalmaznak, mint a mangán, a kálium, a biotin, a magnézium és a jód. Az epret azért is tartják „szupergyümölcsnek”, mert antioxidáns tartalma bizonyítottan magas, így csökkenti az egyes daganatos megbetegedések esélyét.
Mindezen túl még számos gyógyhatással rendelkezik ez a különleges gyümölcs.

Fotó: shutterstock/KatyaPulina

Erősíti az immunrendszert
Az emberek többsége nem fogyaszt elegendő természetes C-vitamint, pedig a szervezetnek és az immunrendszernek sokkal hatékonyabb, ha élelmiszerekből nyerheti ki ezt a vitamint. Azért is nagyon bölcs döntés minél gyakrabban epret fogyasztani, mert ebből a gyümölcsből csupán két maroknyi is fedezheti a napi C-vitamin adagot, vagyis 100 milligrammot.

Vérnyomáscsökkentő
Az eperben lévő kálium szabályozza a vérnyomást, és az érrendszeri megbetegedések kialakulását is csökkenti. Emiatt az epret méltán hívhatjuk szívbarát gyümölcsnek.

Rostban gazdag
Az egészséges emésztéshez elengedhetetlenek a rostok, az eper pedig kiváló rost forrás. Csupán egy maréknyi eperben 2 gramm rost található. A rost fogyasztása gyorsítja az anyagcserét, így az eper a fogyásban is segíthet.

Gyulladáscsökkentő
A bogyós gyümölcsökben, ahogy az eperben is, megtalálhatóak az úgynevezett fitonutriensek, melyek erőteljes gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.
Fogyasszunk tehát minél gyakrabban epret, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is.

ridikul.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Német érdekeltségek is kampányoltak Duda ellen
  Kik és hogyan avatkoztak be külföldről a lengyel elnökválasztásba? (II. rész)
 • Életbe léptek a beutazási korlátozások
  Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
MTI Hírfelhasználó