Rövidesen egészségügyi katasztrófa elé nézhet Egyiptom
2020. május 25. 21:54

Közelgő egészségügyi katasztrófára figyelmeztetett hétfőn az egyiptomi orvosok szakszervezete, amely tétlenséggel és hanyagsággal vádolta a kormányt az ágazat dolgozói körében terjedő koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eljárása miatt.

A szakszervezet figyelmeztetett: az egészségügyi rendszer esetleges teljes összeomlásához vezethet, ha az illetékes minisztérium továbbra is kitart passzivitása és hanyagsága mellett, ami katasztrófát jelentene.

A SARS-CoV-2 nevű vírus több mint 350 orvost fertőzött meg, és 19-en haltak bele a szövődményekbe az országban a közlemény szerint. Csak vasárnap négy orvos vesztette életét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már márciusban figyelmeztetett, hogy Egyiptomban az ismert fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó.

A szakszervezet azzal fenyegetett, hogy hanyagságból elkövetett emberölés gyanújával bepereli az egészségügyi minisztériumot.

Egyiptomban hivatalosan 17 265 esetet tartanak nyilván, a halálesetek száma 764.

A világjárvány kezdete óta a szervezet többször is figyelmeztette a hatóságokat az ápolókat fenyegető veszélyekre, akiknek elégtelen a felszerelésük és nincsenek felkészítve a vírusos betegek ápolására.

A hétfői, éles hangú közleményt azután adták ki, hogy szombaton a fertőzésben elhunyt Valíd Jahíja 32 éves orvos, aki hiába kért egy ágyat egy karanténkórházban.

Május eleje óta túlzsúfolt a 17 elkülönítő kórház – közölte a minisztérium, amely most készít elő több tucat intézményt a koronavírusos betegek fogadására.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó