Balog Zoltán: Szolidaritással és szeretettel forduljunk az idősebb generáció felé
2020. május 25. 11:51

Balog Zoltán református lelkész, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, 2012-2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a koronavírus-járvány utáni újrakezdésről. Véleménye szerint két nagy veszéllyel nézünk most szembe az elmúlt időszak, lelki és szociális sokkélményei után. Az egyik ilyen, hogy úgy akarunk visszatérni a normális életbe, hogy nem érdekelnek minket az elmúlt időszak tapasztalatai.

A másik veszély pedig az, hogy szembefordulunk az idősebb generációval, azokkal, akiket éppen védenünk kellene. „Elfordulunk tőlük, izoláljuk őket és akadályokat látunk bennünk és ahelyett, hogy az összefogás és a szolidaritás érvényesülne, inkább perifériára szorítjuk őket” – tette hozzá. Emlékeztetett a Tízparancsolat egyik ősi parancsára, hogy tisztelt anyádat és apádat.

A fiatalabb generáció a középgeneráción keresztül látja és tapasztalja majd, hogyan kell bánni az idősebbekkel, és amikor mi kerülünk ebbe a nemzedéki sorba, úgy fognak ők is bánni velünk – tette hozzá. Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy ne engedjük, hogy csökkenjen az összetartozás élménye. A szolidaritás mellé szükség van arra is hogy jobban szeressük egymást, mint eddig.

hirado.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
 • II. menet – Szakács és Ungváry visszatért a szorítóba
  Akiket idéznek és akiket nem. Valóban minden az idézettségen múlik?
 • Működött a Fidesz ultimátuma Lánchíd-ügyben
  Karácsony Gergely bejelentette: akár napokon belül elkezdődhet a Lánchíd felújításához szükséges tenderek kiírása. A baloldali főpolgármester ATV-ben tett nyilatkozata azután került adásba, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: a kormánypártok arra kérik a kormányt, vegye kézbe a Lánchíd felújítását, ha rövid időn belül nem lép a főváros.
MTI Hírfelhasználó