Varga-Damm: Csak jogellenesen zárhatnak ki a Jobbik-frakcióból
2020. május 23. 13:45

Hétfőn kizárhatják Varga-Damm Andreát a Jobbik parlamenti frakciójából, miután szakmai alapon ajánlotta pártjának a nemzetbiztonsági törvénymódosítás megszavazását. A Magyar Nemzetnek a képviselőnő azt hangoztatta, hogy csak jogellenesen zárhatják ki a frakcióból. Korábban Varga-Damm a Jakab Péter-féle Jobbik vezetéssel szembeszállva nem adta vissza a parlamenti mandátumát.

– A Jobbik felszólította, hogy adja vissza az országgyűlési képviselői mandátumát, amiért azt javasolta a frakciónak, hogy szavazza meg a nemzetbiztonsági törvény módosítását. Ön nem tett eleget a felszólításnak, és azt hangsúlyozta, hogy szakmai szempontok alapján döntött. Kifejtené, hogy miért támogatta a törvényjavaslatot?

– Mert a módosítás komoly előrelépést jelent. A jogszabályok és a gyakorlat szintjén már meg tudunk előzni informatikai behatolásokat, kibertámadásokat, és adathalászási kísérleteket. Ám különböző védelmi rendszereket is ki kell alakítani, mivel a hekkerek mindig a hatóságok előtt járnak, ez az egész világon jelen lévő probléma. Az is nehezíti a felderítést, hogy a nyomozó hatóságok nem jutnak tovább bizonyos adatoknál. Már az előző kormányzat belügyi tárcája számára is komoly fejtörést jelentett, hogyan lehetne úgy megadni az adatok hozzáférhetőségét, hogy ne teremtsen lehetőséget a visszaélésre, és ne ütközzön az adatvédelmi törvénybe. A mostani törvényjavaslat előnye, hogy csak az adatforgalom mértékét – nem pedig a tartalmát – teszi hozzáférhetővé a hatóságok számára.

– Még az ellenzéki kötődésű Index is hasonló szempontok szerint írt a törvénymódosításról, mégis nagy port kavart, hogy ön támogatta az új jogszabályt.

– A törvénymódosítással kapcsolatban egyértelműen szándékos, politikai megrendelésre történő hisztériakeltés zajlott. Jól konspirált támadás volt a Jobbik központi oldala és Jakab Péterék ellen is, hogy összejátszottak a kormánnyal. Ha a Jobbik vezetése hagyott volna magának időt arra, hogy átgondolja, hogyan reagáljanak az akcióra, akkor megnyugtató, szakmai érveléssel, a közjó érdekeit felmutatva nagyjából három mondattal úrrá tudott volna lenni a helyzeten. Sajnos a frakció vezetése úgy gondolta, hogy rajtam verik el a port.

– Arról hallani, hogy a Jobbik hétfői frakcióülésén kizárják önt a párt parlamenti képviselőcsoportjából.

– Erre van esély, ám fontos leszögezni, hogy az eddigiek alapján csak jogellenesen tudnák ezt megtenni. Ha az igazság érdekli a pártvezetést, nem alkalmaz kettős mércét, és nem alkotnak rám külön erkölcsi törvényeket. Úgy gondolom, hogy folyamatosan bizonyítottam a politikai közösségemnek, hogy értük vagyok és eszerint tevékenykedem a Jobbikban a mindennapos munkám során.

– Lehetséges, hogy Jakab Péter továbbra is a pártelnöki tisztségért szóba jöhető kihívóját látja önben?

– Nem tudom mit lát bennem, ezt tőle kellene megkérdezni. Mindenkinek a maga pszichéje, személyisége határozza meg, kit, minek lát maga körül.

– Jelentős személyi változások zajlottak le a Jobbikban az utóbbi napokban, teljesen átalakult a párt parlamenti bizottsági struktúrája. Az eredeti tervek szerint ön az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságából a törvényalkotási bizottságba került volna. Történt ebben változás?

– Ha kizárnak a frakcióból, egy bizottsági helyet kell kapnom a házszabály szerint. Hogy őszinte legyek, a politikára általánosságban nem jellemző a nagyvonalúság. Ám meg kell jegyeznem: az nem esett jól, hogy a sajtó előbb írta meg, hogy másik bizottságba tesznek át, mint hogy értesítettek volna. Ráadásul csak szóban közölték velem a döntést.

– Milyen indokot kapott az áthelyezésére?

– Azt a szóbeli indoklást kaptam, hogy a Jobbiknak nincsen jogásza a törvényalkotási bizottságban, ezért ott nagy szükségük van a jogi tudásomra. Különösnek érzem azonban, hogy pont az én tudásom kellett, ám éppen jogászként lettem bizalomvesztett mindössze 3-4 óra leforgása alatt.


 
magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Soros és a balliberális sajtó támadása Antallék ellen (3.)
  Az SZDSZ már 1989-ben pontosan tudta, mit kezdjen a sajtóval, ezért nem engedte, hogy az 1990-es választások előtt az állampárt hozzányúljon a médiatörvényhez, mindeközben a kampány előtt minden szabad műsoridőt igyekeztek lefoglalni a tv-ben és a rádiókban, a liberális lapok pedig jelentős összegű támogatást kaptak a Soros Alapítványtól.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
MTI Hírfelhasználó