Asszír keresztény pap szabadult Iránban
2020. április 7. 20:43

Iránban koronavírus járvány miatt több tízezer rabot engedtek szabadon. Köztük volt Ramil tiszteletes is, aki tiltott keresztény istentiszteleten vett részt, ami miatt négy év börtönbüntetés szabtak ki rá – közölte a Masihyo.com.

Négy hónappal hamarabb szabadulhatott Rami Beat Tameraz asszír tiszteletes, akit egy tiltott keresztény imádság megszervezése miatt ítéltek négy év börtönbüntetésre. Az iráni hatóságok nem kegyelemből jártak el, hanem a koronavírus terjedésére való tekintettel több tízezer rabot, köztük Ramil atyát is szabadon engedtek.

Ramilt még 2016 augusztus 26.-án a Teheránhoz közeli Alborz hegységben tartóztatták le, miközben barátaival túrázott.

A bíróság gyorsított eljárásban Hadi Asgart 10, Amin Afsar Nadirit 15 év börtönbüntetésre ítélte. Ramilt és másik barátját, Amir Samaan Dishtit 4 év szabadságvesztéssel sújtották.

A vád szerint szerint az asszír és iráni fiatalok illegális keresztény istentiszteletet szerveztek és azon részt is vettek egy lakástemplomban, amit a hatóságok az ország rendszere elleni szervezkedésként értelmeztek.

Ramil édesapja Viktor Beat Tameraz szintén lelkész. 2018 júliusában feleségével, Shamir Aisunival együtt letartóztatták és hasonló vádakkal négy hónap börtönbüntetésre ítélték.

Kassab Adonis

vasarnap.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó