Koronavírus - OBH: be kell tartani a járványügyi intézkedéseket a bíróságokon
2020. április 3. 17:20

Megszűnt ugyan a március 15. óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, de a járványügyi intézkedéseket továbbra is be kell tartani - tájékoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken az MTI-t.

A kormány március 31-ei, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló rendelete értelmében a bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek. Továbbra is mindenkinek be kell tartania azonban azokat az intézkedéseket, amelyek a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják - közölték.
   
A bíróság épületébe az ügyfelek főszabályként továbbra sem léphetnek be és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a bíróságok kezelőirodáin. A bíróság az eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján hajtja végre.
   
Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás, amelyhez ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció szükséges. A papíralapú beadványok postai úton nyújthatók be - ismertették.
   
A jogszabály rendezi a polgári, közigazgatási, gazdasági és büntető ügyszakokban az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokat is, amelyek a bíróságok honlapján, illetve a kapcsolódó hivatkozásokban olvashatók.
   
A https://birosag.hu/hirek/kategoria/birosagokrol/megszunt-rendkivuli-itelkezesi-szunet-birosagokon címen olvasható az OBH közleménye, és ahhoz kapcsolódva még hét linken a veszélyhelyzet ideje alatt érvényes polgári peres, illetve nemperes eljárásokra, a bírósági végrehajtásra, a fizetési meghagyásos eljárásra, a büntetőeljárásokra, a közigazgatási bírósági eljárásokra, valamint a bíróságok szervezetére és igazgatására vonatkozó részletes tájékoztató.
   
Az ügyfelek részletes tájékoztatást kaphatnak a https://birosag.hu/sites/default/files/users/%C3%9Cgyf%C3%A9lt%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3_2020_04_02.pdf címen is.
 

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Cél: magyar űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra
  Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó