Prágában eltávolították a helyéről Ivan Konyev szovjet marsall köztéri szobrát
2020. április 3. 17:01

Eltávolította a helyéről Ivan Konyev szovjet marsallnak, a Prágát a náci megszállás alól 1945 májusában felszabadító első ukrán front parancsnokának köztéri szobrát pénteken a cseh főváros illetékes kerületének polgármestere.

Prague Authorities Consider Demolition of Soviet Marshal Statue ...

A Konyev-szobor az egyik leöntés után - sputniknews.com

A Prága 6. kerületében, az Interbrigády nevű téren álló szobrot a délelőtt folyamán leszerelték a gránit talapzatáról, majd múzeumba szállították.
   
A prágai orosz nagykövetség azonnal éles nyilatkozatban ítélte el a marsall köztéri szobrának eltávolítását, amelyet az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági szerződés megsértésének minősítette. A nagykövetség közölte a cseh külügyminisztériummal, hogy Moszkva válaszolni fog erre a szerinte provokatív akcióra.
   
Milos Zeman cseh államfő hivatala méltatlannak és elfogadhatatlannak minősítette, hogy Prága 6. kerületének polgármestere alattomos módon kihasználta a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetet, és minden előzetes figyelmeztetés nélkül távolította el a szobrot.
   
Ondrej Kolár kalózpárti polgármester nyilatkozatában a bírálatokat elutasította, s azt mondta, hogy a szobor eltávolítása nincs összefüggésben a járvánnyal.
 
A cseh közéletben és a cseh-orosz kapcsolatokban is éles vitákat kiváltó emlékmű eltávolítását tavaly hagyta jóvá a kerület önkormányzata Ondrej Kolár polgármester javaslatára. A polgármesteri hivatal azt szeretné, ha a szobor máshová, lehetőleg a szovjet nagykövetség kertjébe kerülne. Az Interbrigády tér közepén a jövőben egy új, a második világháborúnak szentelt emlékművet tervez állítani a polgármesteri hivatal.
   
Ivan Konyev marsall a Vörös Hadsereg első ukrán frontjának parancsnoka volt, amelynek katonái 1945. május 9-én felszabadították Prágát a náci megszállás alól.
   
A prágai Konyev-szobrot korábban több ízben is vörös festékkel öntötték le, s az elkövetők legutóbb azt írták rá, hogy "vérengző", "sosem felejtünk", illetve az 1956, 1961 és az 1968-as évszámokat a korabeli magyarországi, berlini és csehszlovákiai eseményekre célozva. Ivan Konyev irányította ugyanis Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését, s több cseh forrás szerint 1968-ban részt vett a Varsói Szerződés hadseregeinek augusztusi bevonulását előkészítő hírszerző akciókban.
   
Ivan Konyev marsall szobrát 1980. május 9-én állították fel a prágai, akkori nevén Dejvická téren. A rövid eredeti felirat arra emlékeztette a közvéleményt, hogy a marsall volt a Vörös Hadsereg Prágát felszabadító egységeinek főparancsnoka.
   
A prágai 6. kerület polgármesteri hivatala 2018 augusztusában, a Varsói Szerződés hadseregei csehszlovákiai bevonulásának 50. évfordulója alkalmával a régi tábla mellé egy újat is elhelyezett, amelyen a marsall 1956-os magyarországi, 1961-es berlini és 1968-as csehszlovákiai szerepére is emlékeztetnek.
   
A prágai szovjet nagykövetség, valamint a cseh történészek és a sajtó egy része is helytelenítették a kiegészítő táblát, mert szerintük a szobor Konyev 1945-ös szerepére emlékeztet, s nincs összefüggésben későbbi szerepvállalásaival.
   
Prága belvárosi polgármesteri hivatala, amelynek élén szintén kalózpárti politikus áll, tavaly tavasszal az óvárosi városháza tornyának a faláról is leszereltette azt az 1945-ben állított emléktáblát, amely szintén a szovjet hadsereg felszabadító szerepére emlékeztetett. Bár a tábla levételét annak restaurálásával indokolták, Zdenek Hrib kalózpárti főpolgármester a közelmúltban bejelentette, hogy már nem kerül vissza a helyére, hanem a fővárosi múzeumban helyezik el. Hrib szerint ez a tábla is pontatlan történelmi adatokat tartalmaz.

Prague removes monument to WWII Soviet commander | World ...

Bálvány az állványról - stltuday.com    

A Konyev-szobor körüli események éles vitákat váltottak ki a cseh-orosz kapcsolatokban is. Több prágai sajtóvélemény szerint egyebek között ez is az oka annak, hogy az orosz fél Szibériában akadályozza a cseheket abban, hogy megfelelő emlékműveket emelhessenek a csehszlovák légióknak, amelyek az első világháború idején komoly szerepet játszottak Csehszlovákia megalakulásában.
 

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó