James Risch azt állította, a magyar parlament felfüggeszti működését
2020. április 2. 19:57

Nem függesztették fel az Országgyűlés működését a koronavírus-járvány miatt – Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke James Risch amerikai szenátornak címzett levelében.

A politikus emlékeztetett: az amerikai szenátor hétfői nyilatkozatában azt állította, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott törvény „felfüggeszti a magyar parlament működését”.

Németh Zsolt kiemelte: „ez nem is állhatna távolabb az igazságtól”, hiszen a jövő héten kétórás azonnali kérdésekkel kezdenek hétfőn, majd tizennyolc törvényjavaslat vitájával folytatják a munkát a rákövetkező két napon. „A kérdéses törvény a legkevésbé sem érinti az Országgyűlés vagy bizottságai működését, az ellenzék jogait, időkeretét, vagy bármi effélét” – fogalmazott.

A képviselő azt is felidézte, hogy James Risch szerint a törvény „felfüggeszt minden választást”. Való igaz, hogy a jogszabály felfüggeszti az időközi választásokat a veszélyhelyzet ideje alatt, de ez nem érinti a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokat – mutatott rá Németh Zsolt.

Hozzátette: az alkotmány kifejezetten garantálja, hogy az országgyűlési választásokat legkésőbb 2022 májusában meg kell tartani.
A politikus hangsúlyozta: az amerikai szenátor nyilatkozata olyan személyek beszámolóin alapul, akik szándékosan félrevezették. Első ránézésre ugyanolyan nyilatkozat, mint amilyenek százaihoz hozzászoktunk az elmúlt tíz évben – közölte.

Úgy látja, a nyilatkozat mégis különleges abban az értelemben, hogy megmutatja, hogyan vezet az alapvető tények ellenőrzésének elmulasztása alternatív valóságokhoz. Ez különösen azért szerencsétlen, mert árnyékot vet a Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta ígéretesen fejlődő kétoldalú kapcsolatok jövőjére – tette hozzá.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó