Vádemelés Varju László, a DK országgyűlési képviselője ellen
2020. április 2. 16:59

Vádat emelt Varju László (DK) országgyűlési képviselő ellen választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Varju László mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés 2019. november 4-én függesztette fel, az ügyészség ezután gyanúsítottként hallgatta ki az országgyűlési képviselőt, aki tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéken emelt vádat Varju László ellen - tudatta a KNYF közleményben csütörtökön.


Az ügyészség szerint a választás rendje elleni cselekmény lényege, hogy Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt, az egyik budapesti egyéni választókerület jelöltjeként egy független jelöltnek - saját nyerési esélyei növelése érdekében - anyagi juttatást ígért, ha visszalép a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította.
 
A másik ügy előzménye, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol követelést akartak a közmédia tévéadásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték.

Az ügyészség szerint a garázdaságot azzal valósította meg Varju László, hogy a stúdióba bejutás érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. A testi sértést pedig azzal, hogy a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtói nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben, amelynek továbbra is ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó