Puskás Ferencre emlékezik az Aranycsapat Testület
2020. április 1. 17:36

Puskás Ferenc, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 1927. április 1-jén született. Ebben a nemzet erejét próbára tevő járványveszélyes időszakban különösen felemelő érzés felidézni annak a labdarúgónak az emlékét, akit a leghíresebb magyarként tartanak számon, és aki annyi örömet szerzett a magyarságnak és az egész világ futballszerető közönségének.

Születése napján felidézhetjük az Aranycsapat tagjaként elért sikereit, 84 gólt szerzett a magyar válogatottban és Európa legjobb góllövője is volt. A magyar válogatottban 85, a spanyol válogatottban 4 alkalommal játszott. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954 – Bern), olimpiai (1952 – Helsinki), Európa-bajnoki (Európa-kupa, 1953 – Róma ), Bajnokok Ligája (BEK, 1960 – Glasgow) és Világkupa-döntőben (1960 – Madrid) is.

A Wembley Stadionban 1953. november 25-én az angolok ellen lejátszott évszázad mérkőzése sporttörténelmünk egyik legnagyobb, az egész világ által a magyarság tehetségét, sportszeretetét és futballtudását a legmagasabbra helyen elismerő diadala volt, és amely mérkőzést Puskás Ferenc is élete legszebb mérkőzésének nevezett.

Puskás Ferenc alakja bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, az indoklás szerint „a sportolót a világ minden részén ismerik, és teljesítményét Magyarországgal azonosítják”, ugyanakkor tehetségét, futballeredményeit és sportemberi nagyságát számtalan díj és elismerés övezi.

Minden idők egyik legkiválóbb sportembere 14 éve nincs közöttünk, a budapesti Szent István Bazilika altemplomában nyugszik. Születése napján is minden esztendőben elzarándokoltunk sírjához, most lélekben hajtunk fejet sírhelyénél. A rendkívüli idők nagy lehetősége, hogy még több időt szenteljünk nemzetünk nagyjainak emlékezetére.

A kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hirdette meg azt az ünnepségsorozatot, amelynek keretében az Aranycsapat Testület megemlékezik a legendás válogatott sikereiről. A meghirdetés óta a testület szervezésében több mint 300 eseményre került sor a Kárpát- medence magyarlakta településein. Az Aranycsapat Testület feladatait társadalmi munkában végzi, költségvetési támogatást és adományokat nem vesz igénybe.

Kegyelettel emlékezünk Puskás Ferencre, aki sportolóként, emberként és hazafiként örök példakép az egész magyarság számára.

Lomnici Zoltán, Bajkai István alelnök

Puskás Ferencre is emlékezve látható újra a magyar-portugál Eb-meccs

Az MTVA sajtóosztályának szerdai közleménye emlékeztet arra, hogy április elsején lenne 93 éves Puskás Ferenc, a magyar és a világfutball legendája és az a Király Gábor is ezen a napon ünnepli – 44. – születésnapját, aki a későbbi aranyérmes portugál válogatott ellen a magyarok kapuját védte a lyoni összecsapáson.

Azon a találkozón, amelyen Dzsudzsák Balázs második találata után a portugálok klasszisa, Cristiano Ronaldo nem rejtette véka alá érzelmeit. Vagy ahol „szaltó nem volt, de égre nézés igen, és megpattanhatott, ahányszor csak akart” – idézik a kommentátor, Hajdú B. István emlékezetes szavait.

A közszolgálati sportcsatorna az „#éldátújra” mottóval adja most ismét többek között a 2016-os Eb mérkőzéseit, s a torna legemlékezetesebb pillanatainak felidézésével kíván hozzájárulni a hétköznapok változatosságához.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó